Uzay keşfi lojistiği
Space exploration logistics
  1. Tez No: 588273
  2. Yazar: CANSU SOYLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANSU YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, İşletme, Astronomy and Space Sciences, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uzay Keşfi, Uzay Keşfi Lojistiği, Uzay Keşfi Lojistik Süreci, Uzay Taşımacılığı, Uluslararası Uzay Istasyonu Lojistiği, Askeri Lojistik, Entegre Lojistik Destek, Space Exploration, Space Exploration Logistics, Space Exploration Logistics Process, Space Transportation, ISS Logistics, Military Logistics and ILS
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Uzay keşfi lojistiği, sistemin ömür devri boyunca gerekli bilgi, hizmet ve materyal akışının yönetimi ve operasyonunu sağlamak için oluşturulan uzay sistem tasarımının teorisi ve uygulaması olarak tanımlanmaktadır. Bu araştırmanın amacı; uzay keşfi lojistiği sürecine dair bir keşifsel değerlendirme sunmak ve literatüre katkı sağlamaktır. Araştırmada yöntem olarak bahsi geçen lojistik sürecin nasıl planlandığını ve uygulandığını açıklayan sistematik bir literatür taraması ve yarı yapılandırılmış mülakatlardan oluşan keşifsel bir çalışma yapılmıştır. Ayrıca her iki çalışmayı detaylandırmak ve bulguları keskinleştirmek için literatür taramasına ve mülakatlara içerik analizleri uygulanmıştır. Bu araştırma sonuçları, uzay keşfi lojistik sürecin tam olarak entegre lojistik destek ile bağlantılı olduğunu ve her bir disiplinin süreç dahilinde eş zamanlı ilerlediğini göstermektedir. Uzay keşfi lojistiği, kurulan sistemlere ve programlara uygulanan analizler sonucu ortaya çıkan hata oranları ve iyileştirilebilirlikleri değerlendirilerek uzay keşfi faaliyetlerinin, gerçekleştirilebileceği daha iyi sistemlerin elde edilmesi hedeflenen bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu süreçte uzay söz konusu olduğunda fizik kuralları açısından pek çok sabit değişkenle karşılaşılmaktadır. Bahsi geçen değişkenler düşünüldüğünde farklılıkları en aza indirmek gibi bir durum henüz bilimsel olarak mümkün değildir. Bu nedenle uyum sağlayacak sistemler ve programlar oluşturularak veya uyumlarına yönelik ortamlar hazırlanarak uzay keşfi lojistik sürecinin gerçekleştirildiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Space Exploration Logistics can be described as managing the flow of products, services and information needed during the operation in space system's lifecycle. The purpose of this research is exploring the space logistics process and contribute the existing literatüre by providing information the space exploration logistics and its process. Accordingly, an exloploratory research design is followed by conducting a systematic literature review and semi-structured interviews. Additionally contents analysis were applied to elaborate and to clarify of these two studies. The results demonstrate that, space exploration logistics is fully associated with entegre logistics support and all discipline that involves this process works concurrently through lifecycle. Space logistics is a process that aims to explore space and obtain better systems with continuous improvement by executing and evolving necessary analysis. Considering this process there are many constant varibles in terms of physics rules. According to these variables, there are no possibilities to eliminate some obstacles. For this reason we can safely say that space exploration logistics will continue by improve compatible systems and programs.