Sağlık çalışanlarında iş aile çatışması ve örgütsel sinizmin iş doyumuna etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of business family conflict and organizational cynicism on job satisfaction in health workers
  1. Tez No: 588284
  2. Yazar: AYSUN TEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS EMRE ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: İş Aile Çatışması, Örgütsel Sinizm, İş Doyumu, Business Family Conflict, Organizational Cynicism, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Amaç:Aksaray ilindeki sağlık çalışanlarının yaşadıkları iş aile çatışması ve örgütsel sinizmin iş doyumu üzerindeki etkilerinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem:Araştırmanın evrenini Aksaray ilindeki 2471(Sağlık İstatistikleri Yıllığı, 2017) sağlık çalışanı, örneklemini ise 335 sağlık çalışanı oluşmaktadır. Araştırma nicel ve tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. Örneklem grubunun oluşturulmasında kolayda örneklem yöntemi kullanılmıştır ve verilerin toplanmasında anket tekniğinden faydalanılmıştır. Verilerin kişisel beyana dayalı olması araştırmanın sınırlılıklarını oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Weiss ve arkadaşları (1967) tarafından geliştirilen ve Akkamış (2010) tarafından Türkçe'ye uyarlanan Minnesota İş Tatmini Ölçeği, Netenmeyer ve arkadaşları (1996) tarafından geliştirilen Efeoğlu (2006) tarafından Türkçe'ye uyarlanan İş Aile Çatışması Ölçeği, BrandesDharwadkar ve Dean (1999) tarafından geliştirilen ve Kalağan (2009) tarafından Türkçe'ye uyarlanan Örgütsel Sinizm Ölçeği olmak üzere 3 ölçek kullanılmıştır. Araştırmada yüz yüze anket yöntemi kullanım sonucu elde edilen veriler SPSS programında analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Bulgular: Minnesota İş Tatmini Ölçeğinde gerçekleşen değişimin %7'si İş-Aile Çatışması tarafından açıklanmaktadır (R2=0,07). Minnesota İş Tatmini Ölçeğinde gerçekleşen değişimin %2'si Aile-İş Çatışması tarafından açıklanmaktadır (R2=0,02). Minnesota İş Tatmini Ölçeğinde gerçekleşen değişimin %18'i Bilişsel Sinizm tarafından açıklanmaktadır (R2=0,18). Minnesota İş Tatmini Ölçeğinde gerçekleşen değişimin %17'si Duyuşsal Sinizm tarafından açıklanmaktadır (R2=0,18). Minnesota İş Tatmini Ölçeğinde gerçekleşen değişimin %6'sı Davranışsal Sinizm tarafından açıklanmaktadır (R2=0,06). Sonuç: İş Aile Çatışması Ölçeği, İş-Aile Çatışması alt boyutu ortalamasının Aile-İş Çatışması alt boyutu ortalamasından yüksek olduğu; Örgütsel Sinizm Ölçeği Duyuşsal alt boyutu ortalamasının Örgütsel Sinizm Ölçeği Davranışsal alt boyutu ortalamasından daha yüksek olduğu; Minnesota İş Tatmini Ölçeği İçsel Doyum alt boyutu ortalamasının Dışsal Doyum alt boyutu ortalamasından ve Minnesota İş Tatmini Ölçeği Genel Doyum ortalamasının yüksek olduğu ve dışsal doyum ortalamasının genel doyum ortalamasının da altında kaldığı sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective:The work of health workers in Aksaray province is the study of the effects of family conflict and organizational cynicism on job satisfaction. Materials and methods:The population of the study is composed of 2471 (Health Statistics Yearbook, 2017) health worker in Aksaray province and 335 health care workers. The research is a quantitative and descriptive study. Sampling method was used to create the sample group and the survey technique was used to collect the data. The fact that data is based on personal declaration constitutes the limitations of the research. The responses of the people to the survey questions are considered correct. The Minnesota Job Satisfaction Scale, which was developed by Weis et al. (1967) as a data collection tool and adapted to Turkish by Akkamis (2010), was adapted from Turkish by Efeoglu (2006) by Netenmeyer et al. (1996). The scale was developed by Dean (1999) and adapted to Turkish by Kalağan (2009). The data obtained by using face-to-face survey method were analyzed and interpreted in SPSS program. Findings: %7 of the change in the Minnesota Job Satisfaction Scale is explained by the Work-Family Conflict (R2 = 0.07). %2 of the change in the Minnesota Job Satisfaction Scale is explained by the Family-Work Conflict (R2 = 0.02). % 18 of the change in Minnesota Job Satisfaction Scale is explained by Cognitive Cynicism (R2 = 0.18). % 17 of the change in Minnesota Job Satisfaction Scale is explained by Affective Cynicism (R2 = 0.18). % 6 of the change in the Minnesota Job Satisfaction Scale is explained by Behavioral Cynicism (R2 = 0.06). Result:The Business Family Conflict Scale was found to be higher than the average of the Family-Business Conflict subscale; Organizational Cynicism Scale The affective subscale average was higher than the Organizational Cynicism Scale Behavioral subscale average; Minnesota Job Satisfaction Scale was found to be from the Internal Satisfaction subscale average and the External Satisfaction Scale of Minnesota Satisfaction Scale was found to be high and the external satisfaction average was lower than the overall satisfaction average.