The moderating effect of perceived organizational support (pos) in the impact of workload and work-family conflict on organizational commitment - A research in hospital nurse staffing
İş yükü ve iş-aile çatışmasının örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi ve algılanan örgütsel desteğin düzeltici etkisi – Hemşireler üzerinde bir araştırma
- Tez No: 456813
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÖZGE TAYFUR EKMEKCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Nursing, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş-Aile Çatışması, Aile-İş Çatışması, İş Yükü, Algılanan Örgütsel Destek, Duygusal Bağlılık, Örgütsel Bağlılık, Work-Family Conflict, Family-Work Conflict, Workload, Perceived Organizational Support, Affective Commitment, and Organizational Commitment
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Örgütler ve çalışanlar arasındaki ilişki, özellikle psikolojik ve örgütsel davranış çalışmalarında araştırmacıların ilgi odağı olmuştur. Örgütler çalışanların örgütsel bağlılığını arttırmak ve örgütsel bağlılığı kötü etkileyen faktörlerin etkisini minimize etmek için stratejiler aramaktadırlar. Bu tezin amacı, iş-aile ve aile-iş çatışması aracılarıyla koşullu dolaylı iş yükünün duygusal bağlılık üzerindeki etkisini değerlendirmektir. İş yükü, iş-aile çatışması ve duygusal bağlılık arasındaki ilişkiler algılanan örgütsel desteğin seviyesine göre değişmektedir. Bu çalışmanın değişkenleri arasındaki ilişkileri test etmek için iki model geliştirildi. Geliştirilen modeller SPSS PROCESS Macro kullanılarak koşullu süreç analizi ile test edilmiştir. Araştırmanın örneklemini Ankara'daki devlet hastanelerinde ve sağlık ocaklarında çalışan yüz seksen dört hemşire oluşturmuştur. Veriler anket tekniği kullanılarak toplanmıştır ve katılımcılardan 5'li Likert ölçeği üzerindeki maddelerin her birine cevap vermeleri istenmiştir. Araştırma sonuçları, iş yükünün, iş-aile çatışması ile olumlu bir ilişkiye sahip olduğunu ancak duygusal bağlılık ve algılanan örgütsel destek ile olumsuz bir ilişkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Bu araştırmada ortaya çıkan bir başka sonuç ise, iş-aile çatışmasının, iş yükü ve duygusal bağlılık arasındaki ilişkiye aracılık etmediğidir. Ancak, iş yükünün, duygusal bağlılık üzerindeki dolaylı ve dolaysız etkisi algılanan örgütsel desteğin seviyesine göre değişmektedir.
Özet (Çeviri)
Relationship between organizations and employees has attracted the attention of researchers, particularly in psychological and organizational behavior studies. Organizations are looking for strategies to raise employees' organizational commitment and minimize the effect of factors that adversely affect commitment. This thesis's objective is to assess the conditional indirect effect of workload on affective commitment via work-family conflict and family-work conflict mediators, and these relationships changing according to the level of perceived organizational support. Two models were developed, in order to assess relationships among study variables. Models were tested with conditional process analysis using PROCESS Macro for SPSS. Quantitative data were collected from one hundred and eighty-four nurses in public hospitals and public health care centers. Data were collected using questionnaire technique and respondents rated each item on a 5-point Likert scale. Results obtained in this study revealed that workload is positively associated with work-family conflict and inversely connected to perceived organizational support and affective commitment. Work-family conflict does not mediate workload and affective commitment relationship. However, the direct and indirect effect of workload on affective commitment changes with the level of perceived organizational support.