Geri Dön

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 48. maddesi kapsamında mesafeli sözleşmelerde ifa

Performance on distance contracts within the context of 48th clause of The Law on the Protection of Consumer no 6502.

  1. Tez No: 588292
  2. Yazar: BETÜL TANÇAĞI ÇETİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR SERDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197

Özet

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte mesafeli sözleşmeler her geçen gün daha çok tüketici tarafından tercih edilmektedir. Bu durumun en önemli nedeni tüketicilerin daha az zaman ve emek harcayarak istedikleri mala ya da hizmete mesafeli sözleşmeler ile ulaşabilmeleridir. Mesafeli sözleşmeler uzaktan iletişim araçları vasıtasıyla kurulmaktadır. Tarafların eş zamanlı şekilde fiziken karşı karşıya olmamaları nedeniyle bu sözleşmelerde edimlerin ifası özellik arz etmektedir. Öyle ki satıcılar, sözleşme konusu malı teslim edebilmek için çoğu zaman üçüncü bir kişinin, uygulamada kargo şirketlerinin, yardımını almakta; tüketiciler ise borçlarını çeşitli ödeme yollarıyla ifa etmektedir. Kanun koyucu çoğu zaman sözleşmenin kurulması sırasında ödemede bulunan tüketiciyi korumak için mesafeli sözleşmede satıcı veya sağlayıcılar açısından ifa zamanını ayrıca düzenlemiş, mal satışları için azami bir süre öngörmüş ve hatta 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da satıcı ve sağlayıcılar için öngörülmüş olan azami on günlük ifayı uzatma süresini kaldırmıştır. Bunun yanı sıra Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği ile satıcı veya sağlayıcının borçlunun temerrüdüne düşmesi durumda tüketiciye sözleşmeden dönme hakkının açıkça tanınması ve hasar ve zarardan sorumluluğun kural olarak satıcıya yüklenmesi de satıcı ve sağlayıcıya nazaran zayıf konumda bulunan tüketici açısından olumlu düzenlemelerdir.

Özet (Çeviri)

With developments in technology consumers tend to prefer distance contracts more and more every passing day. One of the largest reasons for this is the fact that consumers can reach the goods or services they desire by investing less time and effort with distance contracts. Distance contracts are established by means of remote communication. As the parties do not physically and simultaneously come face to face, performance of actions under these contracts become critical. As a matter of fact, most of the time the seller relies on assistance of a third party, mostly cargo companies in practice, to deliver the goods subject to the contract, and the buyer fulfils their payment obligations by various means of payment. The lawmakers separately regulate the time of performance, specifying a maximum period of time for sale of goods for the seller or supplier under distance contracts in order to protect the consumer making payment under a distance contract. As a matter of fact, the maximum ten days of extension of term of performance specified for sellers and suppliers under Consumer Protection Law numbered 4077 was abolished under Consumer Protection Law numbered 6502. In addition, the Regulations on Distance Contracts include provisions positive in regard of the consumer who occupies a weaker position in comparison to the seller and the supplier, by specifying that in case the seller or the supplier falls into default on their obligations, the consumer is explicitly entitled to cancel the contract and as a rule the liability for any damage will be charged to the seller's account.

Benzer Tezler

  1. Tüketici işlemi olarak vekalet sözleşmesi

    Contract of mandate as a consumer transaction

    ÇİSEM ALPARSLAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    HukukHacettepe Üniversitesi

    Özel Hukuk Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. FERHAT CANBOLAT

  2. Tüketici mahkemeleri

    Consumer courts

    CAN TÜZÜN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    HukukBahçeşehir Üniversitesi

    YRD. DOÇ. DR. MELİS TAŞPOLAT TUĞSAVUL

  3. Tüketicinin korunması hakkında kanun çerçevesinde ayıplı hizmetten sorumluluk

    Liability for defective service under the law on consumer protectiton

    YASEMİN DOĞAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    HukukMarmara Üniversitesi

    Özel Hukuk Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MURAT TOPUZ

  4. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca abonelik sözleşmeleri

    Subscription agreements in accordance with Law on Consumer Protection numbered 6502

    EMRE ERGİN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    HukukBahçeşehir Üniversitesi

    Özel Hukuk Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SEZER ÇABRİ

  5. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında belirli süreli tüketici kredisi sözleşmeleri

    Consumer credit contracts for a certain period of time in the context of the Law on the Protecti̇on of Consumers no. 6502

    ABDÜLHAMİT YILMAZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    HukukAnadolu Üniversitesi

    Özel Hukuk Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. BURAK ÖZEN