Multipl myelom hastalarında C-reaktif protein düzeyinin IL-2 ve IFN-γ ile korelasyonu
Correlation of the level of C-reactive protein with IL-2 and IFN-y in Multipl myeloma patients
- Tez No: 588305
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET MURAT ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Multipl Myelom, C-Reaktif Protein (CRP), İnterlökin-2 ( IL-2), İnterferon- Gama (INF-γ), Multiple Myeloma, C-Reactive Protein (CRP), Interleukin-2 (IL-2), Interferon-Gamma (INF-γ)
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Multipl myelom (MM), anemi, serum ve/veya idrarda monoklonal protein artışı, osteolitik kemik lezyonları, hiperkalsemi, tekrarlayan enfeksiyonlar ve böbrek yetmezliği ile karakterize neoplastik bir plazma hücre diskrazisidir. Lenfomadan sonra en sık görülen hematolojik neoplazmdır. Ortalama yaşam 3-7 yıldır. Multipl myelom patogenezi tam olarak bilinmemektedir. MM bilindiği üzere B hücre kökenli tek klondan gelişmektedir. MM'nin gelişiminde T lenfositin rolü olduğu düşünülmektedir. T lenfosit, yabancı bir madde ile karşılaştığında lenfokin denen interferon-gama (INF-γ) gibi farklı mediyatörler üretmeye başlamaktadır. INF-γ daha sonra monosit ve makrofajları uyarmaktadır. İnterlökin-2 (IL-2) yapımını da artırmaktadır. Ayrıca IL-2 tek başına bir sitokin ölçümünün aksine tüm immün sistemin aktivitesini ve hücreler arası ilişki ile ilgili bilgiyi vermektedir. Biz bu çalışmamızda MM'de yüksek saptanan C-Reaktif Protein (CRP) değerlerinin T Lenfositlerin ürettiği IL-2 ve IFN-γ düzeylerinin birbiriyle ilişkisine bakarak ve ayrıca ölçtüğümüz IL-2 ve IFN-γ düzeylerini değerlendirerek T lenfositlerin plazma hücresi üzerindeki dolaylı etkilerini görmeyi amaçladık. Ve böylece Multipl myelom oluş mekanizması hakkında fikir sahibi olmayı hedefledik. Yöntem: Bu araştırma için gerekli olan kan örnekleri, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı-Hematoloji servisinde yeni tanı almış 50 MM hastasından alınmıştır. IL-2 ve IFN-γ antikor varlığı Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA) yöntemi ile CRP ise nefelometrik yöntemle çalışılmıştır. Hesaplanan veriler yüzdelik ve istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular : Çalışmamızda CRP, IL-2 ve IFN-γ' nin MM ile ilişkisinin ortaya konulması amacıyla MM tanısı almış 26 (%52) erkek, 24 (%48) kadın toplam 50 2 kişiden oluşan hasta grubu oluşturulmuştur. Hasta grubunun yaşları 42-87 arasında değişmektedir, yaş ortalaması ise 65,9 bulunmuştur. Hasta grubunda CRP düzeyi 3-113 mg/l arasında, IL-2 düzeyi 5,2-246 pg/ml ve IFN-γ ise 3,3-200 pg/ml arasında bulunmuştur. Plazma hücreli malignite olan MM'de yaptığımız değerlendirmede tanı anında hastaların serum CRP ölçümlerinin herkeste yüksek bulunmadığı ve IL-2, IFN-γ düzeylerinin kendi aralarındaki korelasyonun pozitif yönde yüksek anlamlı olduğu tespit edilmiştir (p0.05). Sonuç: İlk tanı anında CRP'nin yüksek olmaması durumunda tanının ekarte edilemediği ve MM hastalarında IL-2, IFN-γ düzeylerinin CRP değerlerinden bağımsız olarak birbirleri ile korele olduğu belirlenmiştir. Yüksek bulunan IL-2 ve IFN-γ seviyelerinin plazma hücresi üzerinde etkisi olabileceği ve yüksek gelen değerlerin MM tanısında faydalı olabileceği fikrini sağlamıştır. Bizim bu çalışmamızda elde ettiğimiz bilgiler doğrultusunda, MM'de serum sitokin seviyelerinin değerlendirilmesi ile hastalığın gelişim mekanizması hakkında yeni bir bakış açısı elde edilebileceği ve belki de hedefe yönelik yeni tanı tedavi seçeneklerinin oluşturulmasına katkı sağlayabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective :Multiple myeloma (MM) is a neoplastic plasma cell dyscrasias with anemia, increased monoklonal protein levels in serum and / or urine, osteolytic bone lesions, hypercalcemia, recurrent diseases and renal failure. The most common views after lymphoma are hematologic neoplasms. The average survey is 3-7 years. The pathogenesis of multiple myeloma is not completely known. As we known MM develops from a single B cell-derived clone. T lymphocyte is thought to play a role in the development of multiple myeloma. When the T lymphocyte encounters a foreign substance, it begins to produce different mediators such as interferon-gamma (INF-γ) called lymphokines. Increases the production of interleukin-2 (IL-2). IL-2 also provides information about the activity of the whole immune system and the intercellular relationship, as opposed to a cytokine measurement alone. We aimed to see the indirect effects of high levels of C-reactive protein (CRP) in multiple myeloma on the plasma cell of T lymphocytes by looking at the relationship between IL-2 and IFN-γ levels produced by T lymphocytes and also evaluating IL-2 and IFN-γ levels. And so we aimed to get an idea about the mechanism of multiple myeloma formation. Methods: Blood samples required for this study were taken from 50 patients with newly diagnosed multiple myeloma at the Department of Internal Medicine, Mustafa Kemal University Tayfur Ata Sökmen Medical Faculty Hospital. The presence of IL-2 and IFN-γ antibody was studied by Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA) method and CRP by nephelometric method. Calculated data were evaluated as percentage and statistical. Results: In this study, we aimed to determine the relationship between C-reactive protein (CRP), IL-2 and IFN- with total of 50 patients with MM 26 (52%) male and 24 (48%) female) were diagnosed. The age of the patient group ranged between 42-87 years and the mean age was 65.9 years. CRP level was between 3-113 mg / l, IL-2 level was between 5.2-246 pg / ml and IFN-3,3 was between 3.3-200 pg / ml in the patient group. 4 In the evaluation of MM with plasma cell malignancy, it was found that serum CRP measurements were not high in all patients at the initial diagnosis and IL-2, IFN-γ levels were positively correlated (p 0.05). Conclusion: It was found that the diagnosis could not be ruled out if CRP was not elevated at the first diagnosis and IL-2, IFN-γ levels were correlated with each other regardless of CRP values in MM patients. High levels of IL-2 and IFN-γ may have an effect on the plasma cell and high values may be useful in the diagnosis of MM. Based on the information we obtained in this study, it was thought that by evaluating serum cytokine levels in multiple myeloma, a new perspective on the developmental mechanism of the disease was obtained and perhaps contributed to the creation of new targeted diagnostic treatment options.