Dönüşüm esaslı eğitim kurumlarında mekânsal değişimin kullanıcıya etkilerinin incelenmesi: Bahçeşehir Üniversitesi Kuzey Kampüs B Blok örneği
Examination of the spatial change effects on user in transformation-based education institutions: Bahçeşehir University North Campus B Block sample
- Tez No: 588310
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ DEVRİM IŞIKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Kampüs Olgusu, Yeniden Kullanım, Yeniden İşlevlendirilme, Dönüşüm Süreci, Mekânsal Değişim, Campus Phenomenon, Reuse, Re-Functioning, Transformation Process, Spatial Change
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mekan Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Sanayi Devrimi ile birlikte yaşanan sosyo–ekonomik ve sosyo–politik değişimlerin ardından Avrupa'da başlayıp dünyaya yayılan şehirleşme ve nüfus yoğunluğunun artması ile birlikte, mevcut yapı stokunun; sanayi ve üretim odaklı yerlerden kamusal mekânlara doğru evrilme potansiyeli ortaya çıkmıştır. İşlev değişikliği genel olarak, yapıların mimari, estetik, sosyal, kültürel, çevresel değerlerini koruyarak bu yapılarda; kullanıcı gereksinimlerine cevap verecek şekilde, iç mekân organizasyonunda değişikliğe gidilmesi ile birlikte yeni kullanım olanaklarının adaptasyonu şeklindedir. Yeniden kullanıma adaptasyon ise, "işlevini yitirmiş atıl yapıların'' fonksiyonlarının güncel gereksinimleri karşılayacak biçimde adapte edilmesi olarak tanımlanabilir(Yıldırım & Turan, 2002). Yapılan bilimsel çalışma kapsamında; yükseköğretim – kampüs olgusunun çıkış noktaları; tarihsel gelişimi ve dönüşüm esaslı yükseköğretim kurumları bağlamında, yeni yapılan iç mekân organizasyonunun yerleşke kullanıcıları tarafından pedagojik perspektifleri irdelenmesi ile okuyucuya sunulmaktadır. Dönüşüm esaslı yükseköğretim kurumlarındaki yerleşke - kullanıcı ilişkisini araştıran çalışmanın ana eksenini; kampüs içi memnuniyet ve bu bağlamda gelişen beklentilerin değerlendirmesi oluşturmaktadır. Örneklem olarak seçilen Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'nin bulunduğu Kuzey Kampüs B blok yapısının yeniden işlevlendirilme ile yükseköğretim kampüsü olarak kullanılması çalışmanın odak noktasıdır. Bir başka konu ise söz konusu olan fakültenin daha önceden Bahçeşehir Üniversitesi Güney Yerleşkede bulunması (ana kampüs) fakat kurum içi gelişen ve hedeflenen politikalar doğrultusunda, Kuzey Kampüs'e aktarılması sonucu oluşan mekânsal değişimin; değerlendirilmesi oluşturmaktadır. Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'nin bulunduğu her iki yerleşkenin de farklı mimari yapılara sahip, dönüşüm esaslı yükseköğretim kurumu olması dikkat çekmektedir. Bu bağlamda; her iki yerleşkeyi deneyimleyen Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğrencileri tarafından kampüs – kullanıcı ilişkisine ışık tutulan tez kapsamında; belirlenen yöntem ve hazırlanan anket ile değerlendirilerek, yatay mimari yapısına sahip yerleşkede kullanıcı memnuniyet düzeyinin yüksek olması sonucuna ulaşılmaktadır. Yapılan bilimsel çalışma, kampüs içi kullanıcı memnuniyetinin dönüşüm esaslı yükseköğretim kurumları kapsamında irdelenerek, gelecek projeler için veri tabanı oluşturulması ve yeniden kullanıma adaptasyon aşamalarına girdi sağlamaktadır. v
Özet (Çeviri)
After the socio-economic and sociopolitical changes that were experienced during the Industrial Revolution, with the increase in urbanization and population density which started in Europe and spread to the world, the existing building stock evolution potential from industrial and production-oriented places to public spaces, emerged. Functional change in general, by preserving the architectural, aesthetic, social, cultural, environmental values of buildings, is the adaptation of new uses possibilities with changes in the interior organization, to meet user requirements in these structures. Adaptation to re-use can be defined as the adaptation of the disordered idle structures to meet current functional requirements(Yıldırım & Turan, 2002). Within the scope of scientific study; the emergence points of the high education – campus phenomenon, in the context of historical development and transformation-based higher education institutions, is presented to the reader by examining the pedagogical perspectives of the new interior space organization by the users of the campus. The main axis of the study that researches the relationship between campus and its users in transformation-based higher education institutions, is based on on-campus satisfaction and the evaluation of expectations in this context. The focuses of study are to re-function the North Campus B block structure where Bahçeşehir University Faculty of Architecture is, and which is selected as a sample, to use it as a higher education campus. Another issue is evaluation of spatial change resulting from the transfer of the Faculty that was previously located at the Bahçeşehir University South Campus (main campus) to the North Campus because of the in-house developing and targeted policies. It is noteworthy that both of the settlements where the Faculty of Architecture and Design has been located, are transformation-based higher education institution with different architectural structure. In this context; the result is obtained by evaluating the method and prepared questionnaire owing to be shed light on the campus - user relationship by Faculty of Architecture and Design students experiencing both campuses. The scientific study provides data for the stages of adaptation to reuse and creating a database for future projects by examining the on- vii campus user satisfaction within the scope of transformation-based higher education institutions.