İzmir'e yönelik iç göç hareketlerinin logit modellerle analizi
Analysis of internal migration movements in İzmir by logit models
  1. Tez No: 588338
  2. Yazar: TUBA İLHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENAY ÜÇDOĞRUK BİRECİKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Sosyoloji, Econometrics, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: İç Göç, Çok Durumlu Logit Model, İki Durumlu Logit Model, Internal Migration, Multinomial Logit Model, Binary Logit Model
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Göç, insanın var olduğu sürece birçok alanda araştırma konusu olmuştur. İnsanlar yaşamları boyunca değişik sebeplerden dolayı göç etmişlerdir. Türkiye içinde iç göç sahip olduğu ekonomik, sosyal, kültürel, siyasi ve çevresel sebepler beraberinde yarattığı sorunlar birçok araştırmanın konusu olmuştur. Bireylerin göç hareketliliğinin araştırılmasında temeli tesadüfi fayda teorisine dayanan nitel tercih modellerinden yararlanılmaktadır. Bu çalışma da Türkiye İstatistik Kurumunun 2014-2017 yıllarına ait Hanehalkı İşgücü Anketi verilerinden İzmir iline ait veriler çekilerek İzmir iline yapılan iç göçün hareketini belirlemek amaçlanmıştır. Bu amaçtan hareketle anket içerisinde yer alan“ Daha önce ikamet ettiğiniz bu yerleşim yeri sayacaklarımdan hangisidir?”sorusundan yola çıkarak Çok Durumlu logit Model ve bireylerin göç edip etmemeleri üzerinden İki Durumlu logit Model kullanılarak açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Migration has been the subject of research in many areas due to the existence of human life and the reasons for migration that will continue as long as man exists. The internal migration, in Turkey has economic, social, cultural, political and environmental causes. These issues have caused many problems. These problems have been the subject of many studies. Qualitative preference models based on random benefit theory are used in the investigation of migration mobility of individuals. This study aims to determine the internal migration mobility of households in İzmir by using 2014-2017 Household Labor Survey data of Turkish Statistics Institution. For this purpose, using the following question“Which of these settlements you have previously resided?”a multinomial logit model have been applied and it has been tried to explain whether inviduals emigrate or not using binary logit model.