Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde enflasyon hedeflemesi rejimi ve Taylor kuralı üzerine panel veri analizi
Panel data analysis on inflation targeting regime and Taylor rule in developed and developing countries
  1. Tez No: 588425
  2. Yazar: HANDE ERK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENAY ÜÇDOĞRUK BİRECİKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Taylor Kuralı, Politika Faiz Oranı, Heterojen Panel Veri Analizi, Hodrick Prescot Filtresi., Taylor Rule, Policy Interest Rate, Heterogeneous panel data analysis, Hodric Prescott Filter
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Merkez bankaları politika faiz oranlarını belirlerken kurala dayalı bir yaklaşım izlediğinde para politikasının etkinliğinin arttığı görülmektedir. Gelişmiş ülkeler ile gelişmekte olan ülkelerin çoğunda enflasyon hedeflemesi rejimi uygulamalarına ve para politikasında kurala dayalı yaklaşımlarında Taylor Kuralı uygulanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Enflasyon Hedeflemesi Rejimini uygulayan ülkelerde, politika faiz oranlarının belirlenmesinde etkili olan makroekonomik unsurları Taylor Kuralı kapsamında test etmek ve gelişmiş ülkeler ile gelişmekte olan ülkelere bir karşılaştırma sunmaktır. Bu kapsamda 2008Q1-2018Q4 dönemleri için beşi gelişmiş ( Yeni Zelanda, İsrail, İngiltere, İsveç, Finlandiya) ve beşi gelişmekte olan (Türkiye, Meksika, Çek Cumhuriyeti, Brezilya, Kolombiya) on ülkeye ait verilerden yararlanılmıştır. Gelişmiş ülkeler örnekleminin modellenmesinde Orijinal Taylor Denklemi, gelişmekte olan ülkeler örnekleminin modellenmesinde ise Genişletilmiş Taylor Denklemi referans alınmıştır. Taylor Kuralı kapsamında, Bankalar arası para piyasası (Interbank) faiz oranı, reel faiz oranı, enflasyon oranı, çıktı açığı, enflasyon açığı ve döviz kuru açığı değişkenleri kullanılmıştır. Açık değişkenler Hodrick Prescot (HP) Filtreleme tekniği ile elde edilmiştir. Çalışmada tüm değişkenlerin birim kök analizi yapıldıktan sonra modeller, Heterojen Panel Veri Modelleri tahminleme yöntemlerinden Görünürde İlişkisiz Regresyon Tahmincisi ve Genişletilmiş Ortalama Grup Tahmincisi Yöntemleriyle tahminlenmiştir. Çalışmada elde edilen bulgular doğrultusunda politika faiz oranlarının belirlenmesinde gelişmiş ülkelerin reel faiz oranı, enflasyon oranı ve çıktı açığı değişkenlerine; gelişmekte olan ülkelerin ise reel faiz oranı, çıktı açığı ve enflasyonun hedeften sapması değişkenlerine duyarlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is seen that the effectiveness of monetary policy increases when central banks follow a rule-based approach in determining policy interest rates. Taylor Rule applied to inflation targeting regime practices and rule-based approaches in monetary policy in most of the developed and developing countries. The aim of this study is to test macroeconomic factors that are effective in determining the policy interest rates in countries that have adopted the Inflation Targeting Regime as the main monetary policy strategy targeting direct inflation to ensure price stability and to provide a comparison to developed and developing countries. In this context, for 2008Q1 and 2008Q4 periods, data from 10 countries were used,5 of which are developed (New Zealand, Israel, Sweden, England, Finland) and 5 of which are developing countries(Turkey, Mexico, Hungary, Brazil, Poland).While the original Taylor Rule was taken as reference in the modelling of developed countries sample, the developing countries sample was modelled with expanded Taylor Rule which also takes the exchange rates into account. Under the Taylor Rule, interbank money market interest rate, real interest rate, inflation rate, output deficit, inflation deficit and exchange rate deficit variables were used. Open variables were obtained by Hodrick Prescott filtering technique. After the unit root analysis of all variables in the study, the models were estimated from the estimation methods of heterogeneous panel data models by means of Seemingly Unrelated Regression Estimator and Extended Average Group Estimator. According to the findings of the study, it is concluded that developed countries are sensitive to real interest rate, inflation rate and output deficit variables while developing countries are sensitive to real interest rate, Outputgap and inflation gap variables.