Türk Basınına göre Türk-Yunan ilişkileri (1928-1938)
Turkish-Greek relations (1928-1938) by Turkish Press
  1. Tez No: 588430
  2. Yazar: ÖZLEM ARAPÖZENGİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERHAN KIRLIDÖKME MOLLAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Yunanistan, Dostluk, Balkan Paktı, Atatürk, Venizelos, Turkey, Greece, Friendship, Balkan Pact, Atatürk, Venizelos
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Birinci Dünya Savaşı sonunda imzalanan barış antlaşmalarıyla değişen dünya siyasasından memnun olmayan ülkeler, düzeni kendi çıkarlarına yönelik değiştirmek için çeşitli politikalar benimsemişlerdi. Bu bloklaşmaların başında Bulgaristan ve İtalya (Arnavutluk'un koruyucusu) yer alarak revizyonist grubu oluşturmuşlardı. Türk-Yunan yakınlaşmasını sağlayan temel, bu grubun teşekkülüydü. Kurtuluş Savaşı'ndan sonra imzalanan Lozan Barış Antlaşması'yla Türkiye ve Yunanistan arasında çözümlenemeyen bir takım sorunlar mübadeleden kaynaklı olup iki ülke arasındaki ilişkiler 1930 yılında imzalanan Ahali Mübadele Antlaşması'na kadar gergin seyretmişti. Bu antlaşmanın imzalanmasından sonra Türkiye ve Yunanistan arasında karşılıklı olarak gerçekleştirilen resmî ziyaretlerle birlikte müzakereler dönemi başlamış oluyordu. Müzakereler, barış, işbirliği ve dostane ilişkilerin sağlanması ve sürdürülmesi amacını taşıyordu. Ekim 1930 antlaşmaları ve 1933'te imzalanan Samimî Antlaşma Paktı, altı Balkan ülkesini revizyonist gruba karşı hudutları güvenceye alacak ve bölgesel barışı inşa edecek Balkan Antantı'nı oluşturmaya sevk etmişti. Antanta aday ülkelerden Bulgaristan ve Arnavutluk'un bu birleşmeye karşı savları olmasından dolayı, Balkan Antantı Türkiye, Yunanistan, Romanya ve Yugoslavya'nın katılımıyla oluşturulmuştu. Antantla birlikte Türkiye ve Yunanistan ilişkileri günden güne iyi gelişimler göstererek artmıştı. Bu iki ülke uluslararası meselelerde de birbirlerinin millî menfaatlerine göre hareket ederek dostluklarını geliştirmiş ve korumaya gayret etmişlerdi. Atatürk'ün ölümüne kadar tamamıyla sıkı sıkıya sürdürülen dostluk bağları, 1939 yılında İkinci Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle değişen dengeye ve millî çıkarlara göre kopma noktasına gelmişti.
Özet (Çeviri)
Countries which weren't satisfied with the changed order of the World with the peace treaties that signed at the end of World War I, had adopted different policies to change the order for their own interests. Bulgaria and Italy (guardian of Albania) which were among these groups, created the block of revisionists. The block of revisionists was the basic reason behind why Turkısh-Greek rapproached each other. Some issues between Turkey and Greece were usually based on population exchange. These problems which weren't solved with Lousanne Peace Treaty that signed after the Independence War, had influenced unfavourably the tense relations between the two countries until the Treaty of Population Exchange was signed in 1930. The period of mutual visits and negotiations had started between two countries after signing of this treaty. The aim of the negotiations was establishing and maintaining peace, cooperation and friendly relations. Treaties of October 1930 and Pact of Sincerity Treaty directed six countries of Balkan to create Balkan Pact in order to construct the regional peace and ensure their borders against to revisionists. Balkan Pact was founded by Turkey, Greece, Romania and Yugoslavia. But Bulgaria and Italy didn't participate because of their opposition against this pact. The relationships of Turkey and Greece had improved day by day with this pact. These two countries put effort into improving and protecting their friendship and acted in accordance with each other's national interests. The ties of friendship, which had been maintained until Ataturk's death, came to a breking point with the changing interests when the World War II had broken out in 1939.