Dönemin Türk basınına göre Birinci Dünya Savaşı arifesinde Türk-Yunan ilişkileri
Turkish-Greek relations before the World War I. according to the Turkish press of the period
  1. Tez No: 257444
  2. Yazar: ÖZLEM YILDIRM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VAHDET KELEŞYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Türkiye ve Yunanistan, Göçmenler Sorunu, Adalar Meselesi, Adalar Denizi, Turkey, Turkey and Greek, The Immigrant Problem, The Island Problem, The Aegean Sea
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Türkiye ve Yunanistan arasında, Birinci Dünya Savaşı öncesinde, gelişen olaylar iki ülke içinde son derece büyük öneme sahip olmuştur. Türkiye ve Yunanistan ilişkileri açısından bakıldığında, Birinci dünya Savaşından önce iki ülke arasında yaşanan gelişmeler ve çözüme kavuşturulamayan meseleler sonraki süreçte artarak devam etmiş ve Birinci Dünya Savaşı'nın başlamasıyla birlikte son noktasına ulaşmıştır.Bu araştırmada, Türkiye ve Yunanistan arasındaki yaşanan anlaşmazlıklardan ve çözüme ulaştırılmamış olan konulardan; Adalar meselesi, göçmenler sorunu ve donanma gücünü artırmaya yönelik iki devletin aralarında mücadele haline dönüşen dretnotlar meselesi dönemin basınına göre aydınlatılmaya çalışılmıştır.Adalar meselesi, Büyük Devletlerin kararlarını açıklamaları, Türkiye'nin beklentileri ve menfaatlerini uymayan bu kararı kabul etmediklerini açıklamalarıyla birlikte Türkiye - Yunanistan arasında Adalar Denizinde bir hakimiyet mücadelesinin yaşanmasına neden olmuştur.Adalar meselesi ile ilgili olarak donanmanın güçlendirilmesi konusuna Türkiye ve Yunanistan fazlasıyla önem vermiş ve söz konusu dönemde İngiltere, Fransa ve Amerika devletlerinden gemi alımları olmuştur. Türkiye için gemiler hususunda en önemli gelişme sipariş edilen, ?Sultan Osman? ve ?Reşadiye? gemilerine İngiltere tarafından ambargo konulması olmuştur. Buna karşılık Yunanistan, Amerika'dan satın aldığı ?İdahu? ve ?Missisipi? zırhlıları ile donanmasını güçlendirmiştir. Türkiye İngiltere tarafından donanmaya el konulmasını protesto etse de bir sonuç alamamıştır.Göçler Meselesi de, Türkiye ve Yunanistan arasında gerginliğe neden olan gelişmelerin yaşanmasına neden olmuştur. Yunanistan'ın Makedonya'da Türk ve Müslüman halk üzerinde yapmış oldukları baskılar bu bölgeden başka bölgelere ve Türkiye'ye göçlerin yaşanmasına sebep olmuştur.Türkiye ve Yunanistan arasında Birinci Dünya Savaşı öncesi yaşanmış olan bu gelişmeler iki ülke ilişkilerini olumsuz yönde etkilemiş ve bu etki ile gerçekleşen gerginlik hali Birinci Dünya Savaşının başlaması ile devam etmiştir.
Özet (Çeviri)
The developments, which took place between Turkey and Greece throughout World War I, have been of great importance for both countries. Before World War I, there were some unsolvable problems between these countries. Then, the war broke out and the situation got worse.The purpose of this research is to clear up the unresolvable disagreements and problems between two countries in accordance with the media of the time. The Islands Problem, the Immigration problem and the problem of dreadnoughts which were purchased by both countries to strengthen their fleet were among such problems.In terms of the Islands Problem, the Great Powers took a series of decisions and announced them. But, Turkey disagreed with the decisions on the grounds that they are against its national interests. As a result, all these developments resulted in a struggle for domination over the Aegean Sea between the countries of Turkey and Greece.In those times, the dreadnoughts were of great importance for the both country. To strengthen their fleet, they made purchases of dreadnoughts from England, France and U.S.A. Meanwhile, Turkey went through a bad experience. Turkey gave an order for two dreadnoughts, ?Sultan Osman? and ?Reşadiye? to England and paid their prices before the delivery date. However, England imposed embargo on the dreadnoughts and rejected to deliver them. In the meantime, Greece purchased two dreadnoughts, ?İdahu? and ?Missisipi? from U.S.A and strengthened its fleet. Turkey protested the embargo but England didn?t take any steps backward.The Immigration Problem was another issue which caused a tension between Turkey and Greece. As a result of the pressure applied by Greece on the Turkish and Muslim public who lived in Macedonia, people of the region immigrated to Turkey and other places.Such developments which took place between Turkey and Greece before World War I negatively affected the relations between two countries. The tension between these countries continued to increase after the war broke out.