Harbiye Askeri Müzesinde bulunan 19. ve 20. yüzyıl Osmanlı askeri üniformalarından örnekler
Examples of 19th and 20th century Ottoman Military uniforms in Harbiye Military Museum
  1. Tez No: 588467
  2. Yazar: SİNEM ASARLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELDA GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Müzecilik, Clothing Industry, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Giyim, Kültür, Askeri Üniforma, Geleneksel, Clothing, Culture, Traditional, Military Üniform
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Giyim Sanatları Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
Müzelerde bulunan giysiler kültürümüzü geleceğe taşıyan önemli varlıklarımızdır. Osmanlı Devleti yedi cihana yayılmış altı yüz yirmi dört yıllık hükümdarlık dönemlerinde birçok yeniliğe önderlik etmiş bir devlettir. Bu dönemlerde kullanılan Osmanlı devleti askeri kıyafetleri de buna en güzel örnekler arasındadır. Askeri giysilerin kesim, dikim, süsleme, yönünden bilimsel olarak incelenmesi ve belgelenmesi kültürümüzün yaşatılması açısından önemlidir. Bu araştırmada survey (tarama) araştırma yöntemi kullanılmıştır. Osmanlı askeri Üniformalarının oluşumu hakkında bilgi taraması yapılmıştır. Harbiye askeri müzesinde bulunan, 19. yy. ve 20. yy. tarihleri arası Osmanlı askeri teşkilatı üniformaları evreni meydana getirmektedir. Örneklem grubu ise bu üniformalar arasından bölük ve sınıf farklılıkları göz önüne alınarak model kesim tekniklerindeki çeşitliğine dikkat edilerek seçilmiş olan yirmi adet Osmanlı askeri giysisinden oluşmaktadır. Bu araştırmanın sonunda Osmanlı Devleti askeri üniformaların askeri üniformalar arasında ilk örnekler oldukları tespit edilmiş ve askeri üniformaların kesim, dikim ve süsleme yönünden farklılıklar gösterdiği ve bu farklılıkların görev ve rütbelere göre değiştiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The clothes in museums are important assets that carry our culture to the future. The Ottoman Empire was a state that led many innovations during the reigns of six hundred twenty-four years spread over seven worlds. Ottoman military clothes used in these periods are among the best examples of this. The scientific examination and documenting of military garments in terms of cutting, sewing, ornamenting is important for the survival of our culture. Survey method was used in this research. Information about the formation of Ottoman military uniforms was searched. Harbiye military museum, located in the 19th century. and 20th century. The sample of the study consisted of twenty Ottoman military uniforms, taking into consideration the division and class differences among these uniforms and taking into consideration the diversity in model cutting techniques. At the end of this research, it was determined that the military uniforms of the Ottoman Empire were the first examples among the military uniforms and it was concluded that the military uniforms differed in terms of cutting, sewing and ornament and these differences were changed according to the duties and ranks.