Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde Türkiye'de yerel yönetimlerin Avrupalılaşması
Europeanization of local administrations in Turkey in the European Union harmonization process
- Tez No: 588468
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜHAL ŞEMŞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Avrupalılaşma, Avrupa Birliği, Türkiye
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Birliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu tezde 90'lı yılların başlamasıyla beraber akademik dünyada sıkça bahsedilmeye başlanan Avrupalılaşma kavramı ve Avrupa Birliği içerisinde edindiği anlam ve bu çerçevede aday ülkeler üzerinde yarattığı değişim ve dönüşüm ele alınmıştır. Demokrasi, insan hakları, basın özgürlüğü, bağımsız yargı gibi birçok konuda hassasiyet gösteren Avrupa Birliği, bu değerlerin hayata geçmesindeki temel noktasının özgün, merkezi örgütlenmelerden mümkün olduğunca bağımsız ve katılım bilincinin yüksek olduğu yerel yönetim yapılarının oluşturulması gerektiğini öne sürmektedir. Özellikle aday ülkelerin yerel yönetimlerine Avrupalılaşma vasıtasıyla etki etmek isteyen Avrupa Birliği, sağladığı ekonomik koşullar ve hibe programları ile etkin bir politika gütmektedir. Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nın temel alındığı Avrupa Birliği içerisinde, demokrasinin kaynağı yerel yönetimler olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the concept of Europeanization - which is often mentioned in the academic world in the beginning of 1990s- and its meaning in European Union, and how it created change and transformation in the candidate countries are handled. European Union which expresses sensitivity on topics such as democracy, human rights, freedom of press, independent judiciary, suggests that local administrations, which are unique, quite independent from the central authority, have high level of participation consciousness, should take place in the centre of implementation of these values. European Union which tries to affect local administrations in candidate countries via Europeanization, conducts effective policies through economic contributions and grant programmes. In the European Union, which implements the European Charter of Local Self-Government, local administrations are seen as the source of democracy. Keywords : Local Administrations, Europeanization, European Union, Turkey