There is more to it than just being thin: An interpretative phenomenological analysis of patients' perceptions of Anorexia Nervosa
Sadece zayıf olmanın ötesinde: Anoreksiya Nervoza algısının yorumlayıcı fenomenolojik analizi
- Tez No: 588488
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN GENÇÖZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVDA SARI DEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yeme Bozukluğu, Anoreksiya Nervoza, Nitel Metodoloji, Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz, İşlev, Eating Disorder, Anorexia Nervosa, Qualitative Methodology, Interpretative Phenomenological Analysis, Function
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Anoreksiya nervoza sadece bireyi değil aynı zamanda aileleri de etkileyen ve toplumda sıklığı yıllar içerisinde artan bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Semptomlar bireyin fiziksel sağlığı ve psikososyal yaşamı üzerinde önemli bir bozulmaya yol açmaktadır. Bu sebeple, mevcut çalışmanın temel amacı, tanı almış genç Türk kadınlarının anoreksiya nervosa deneyimlerini incelemek ve deneyimlerine atfettikleri anlam ve işlevi anlamak olarak belirlenmiştir. Hem bireylerin öznel deneyimlerini hem de semptomlarla ilgili kültüre özgü dinamikleri araştırmak için nitel bir araştırma yapılmıştır. Amaca yönelik oluşturulan örneklem sonucunda kısıtlı tip anoreksiya nervosa tanısı almış altı kadın çalışmaya katılmıştır. Katılımcıların her biri ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiş ve bu görüşmeler Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, 'besin yoksunluğunun sevgi ve ilgi yoksunluğunun yerine geçmesi', 'kontrol ve özgürlük kaybı duygularının telafisi için besin yoksunluğu', 'aileden sevgi ve ilgi almak: parçalanmış ilişkinin onarılması', 'referans noktası olarak başkaları: başkalarının düşünce ve kabullerinin önemi', 'anoreksiya nervoza tek çıkış yolu mu?: başkalarını cezalandırarak kızgınlığı ve öfkeyi ifade etmek', ve 'dikkatin ilişkisel sorunlardan uzaklaştırılması: kendimi meşgul tutmak için ne yediğimle uğraşıyordum' olmak üzere altı tema oluşturulmuştur. Çalışmanın sonuçları ilgili alanyazın ışığında tartışılmış ve mevcut bulgular doğrultusunda klinik uygulamalara dair yapılan çıkarımlar belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Anorexia nervosa has become an increasing health concern in the society since it is not only affecting individuals but also their families. It results in a significant impairment in the individual's health and psychosocial functioning in life. The primary purpose of this study was to examine anorexia nervosa experiences of Turkish women with the diagnosis. The focus of the study is to understand the meaning and function that the individuals' attributed to their experiences. Therefore, a qualitative research was conducted in order to explore both the subjective experiences of individauls and culture-spesific dynamics related to the symptoms. Purposive sampling consisted of six females diagnosed with restricted subtype of anorexia nervosa. Semi-structured interviews were conducted once with each of the participants and these interviews were analyzed through Interpretative Phenomenological Analysis. As a result of the analysis, six super-ordinate themes were emerged. These were“food deprivation as a substitute for privation of love and care; food deprivation to compensate for the feelings of loss of control and freedom; receiving love and care from the family: repairing the broken relationship; others as a reference point: the importance of others' thoughts and acceptance; is anorexia nervosa the only way out?: expressing resentment and anger through punishing others; distracting attention away from relational problems: ”I was dealing with what I ate to keep my mind occupied." The results of the presenting study were discussed in light of the relevant literature, and clinical implications stemmed from these results were explained in detail.