Çalışanların motivasyon düzeylerinin iş performansına etkisinde örgütsel stresin rolü: Pursaklar ilçesi devlet okulları örneği
The role of organizational stress on the effects of employees motivation levels on work performance: A survey for state school in Pursaklar
- Tez No: 588489
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE BAHAR AŞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, İçsel Motivasyon, Dışsal Motivasyon, İş Performansı, İş Yükü, Kontrol, Sosyal Destek, Örgütsel Stres, Motivation, Internal Motivation, External Motivation, Work Performance, Workload, Control, Social Support, Organizational Stress
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Örgütlerde çalışanların motivasyon düzeyleri ve örgütsel stres faktörleri, iş performanslarını olumlu ya da olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Stressiz bir çalışma yaşamının düşünülmesi imkânsızdır. Çünkü bireyler, iş yaşamında rekabetçi değişim ve belirsizliğin yoğun şekilde yaşandığı ortamlarda çalışmak zorundadırlar. Stres yaratan örgütsel iş yeri faktörleri çalışanlarca kontrol altına alınamayacak nitelik ve özelliktedir. Bu gibi durumlar göz önünde bulundurulduğunda, işverenler iş performanslarında daha fazla verim elde etmek isterlerse, çalışanlarının motivasyonlarını artırmalı ve örgütsel stresi optimal düzeyde tutmayı hedeflemelidirler. Bu çalışmanın amacı; örgütler içinde çalışanların motivasyon düzeylerinin iş performansına etkisinde örgütsel stresin rolünün olup olmadığını ortaya koymaktır. Ayrıca bu değişkenler arasında ne tür bir ilişkinin olabileceğini araştırmaktır. Bu kapsamda araştırmanın evrenini; Ankara ilinin Pursaklar ilçesindeki, devlet okullarında çalışan ilkokul öğretmenleri oluşturmakta olup, örneklemini ise Pursaklar ilçesinde çalışan 162 ilkokul öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin toplanmasında anket yönteminden faydalanılmıştır. Bu anket formu dört kısımdan meydana gelmektedir. Ankete katılanların sosyodemografik özellikleri, motivasyon ile örgütsel stres algıları ve iş performansları hususları belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışanların motivasyon düzeylerinin iş performansına etkisinde örgütsel stresin rolünü belirlemek için anket yöntemi uygulanmış ve elde edilen veriler bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Frekans dağılımları ile betimleme yapılmış olup, farklılıkların tespitinde ise t-testi, korelasyon, regresyon, anova, ve güvenilirlik analizleri yapılmıştır. Söz konusu çalışmada; motivasyonun iş performansına etkisinde örgütsel stresin, önemli bir rolünün olduğu anlaşılmıştır. Katılımcıların, motivasyon düzeyleri ile performans düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişkinin olduğu; motivasyon düzeyleri ile örgütsel stres düzeyleri arasında da pozitif yönde, istatistiksel bakımdan anlamlı bir ilişkinin olduğu anlaşılmıştır. Katılımcıların, motivasyon düzeyi puanı yükseldikçe, örgütsel stres düzeyi puanının da arttığı, bunun bir sonucu olarak; çalışanların motivasyonlarının artması ve yükselmesi için belirli düzey, ölçü ve seviyede, örgütsel stresin gerekliliği kabul görmektedir. Ayrıca katılımcıların örgütsel stres düzeyleri ile performans düzeyleri arasında pozitif yönde, istatistiki olarak da anlamlı bir ilişkinin olmasından dolayı stres düzeyi puanı yükseldikçe, performans düzeyi puanının da yükseldiği görülmüş olup, çalışanlara ait iş performansları ile motivasyon düzeyleri ve örgütsel stres düzeyleri arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Motivation levels of employees and organizational stress factors can affect job performance positively or negatively. It is impossible to think of a stress-free working life. Because individuals have to work in environments where competitive change and uncertainty are experienced intensively in business life. Stress-generating organizational workplace factors cannot be controlled by employees. Given these situations, employers should increase their employees' motivation and aim to keep organizational stress at an optimal level if they want to get more efficiency in their job performance. The aim of this study; to determine whether organizational stress has a role in the effect of motivation levels of employees on job performance. In addition, to investigate the relationship between these variables. In this context, the universe of the research; Primary school teachers working in public schools in Pursaklar district of Ankara constitute the sample, and 162 primary school teachers working in Pursaklar district constitute the sample. Survey method was used to collect the research data. This questionnaire consists of four parts. Sociodemographic characteristics, motivation, organizational stress perceptions and job performances of the participants were tried to be determined. In order to determine the role of organizational stress on the effect of motivation levels on job performance, questionnaire method was applied and the data obtained were transferred to computer environment. T-test, correlation, regression, anova and reliability analyzes were performed to determine the differences. In this study; organizational stress has an important role in the effect of motivation on work performance. It was found that there was a positive significant relationship between motivation and performance levels of the participants; There was a positive and statistically significant relationship between motivation levels and organizational stress levels. As the motivation level score of the participants increased, the organizational stress level score increased as a result; In order to increase and increase the motivation of employees, it is accepted that organizational stress is required at a certain level, scale and level. In addition, it was observed that there was a significant relationship between organizational stress levels and performance levels, and as the stress level score increased, the performance level score increased as well, and there was a significant relationship between employees' job performance, motivation levels and organizational stress levels.