المقارنة بين المرابحة المصرفية والقروض الرّبوية
Katılım bankalarındaki murabaha işlemi ile faizli krediler arasında bir mukayese:Comparison between participating bank's murabaha and riba-based loans
- Tez No: 588548
- Danışmanlar: PROF. DR. SERVET BAYINDIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Din, Banking, Religion
- Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Murabaha, Banka, Faiz, Finans, Borçlar, Islamic Law, Murabahah, Riba, Bank, Finance, Loan
- Yıl: 2019
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Araştırmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bilindiği üzere katılım bankaları ve faizsiz finans kuruluşları, geleneksel bankacılığın uyguladığı faizli kredilere alternatif olarak murabaha işlemine başvurmaktadır. Katılım bankaları kuruldukları günden itibaren iç ve dış ticarette alabildiğine geniş bir çerçevede bu işlemi uygulamaktadır. Katılım bankalarının, gerek İslam ülkelerinde gerekse hariçteki diğer ülkelerde önemli bir halk desteğine kavuştukları gözlenmektedir. Birçok banka murabaha sisteminin -sahip olduğu esnek yapı ve şer'î ilkelere uygunluk sebebiyle- hem bankacılığın hem de müşteri kitlesinin ihtiyaçlarını karşıladığını düşünmektedir. Bankacılık sektörünü, ticari faaliyetlerde murabahayı tercihe sevkeden amil de budur. Bizi konuya araştırmaya sevkeden“murabahanın faizli kredilerden farklı olup olmadığı”hususudur. Bu soruya verilecek cevabın müsbet olması halinde murabahayı bankacılıktan ayıran temel hususların neler olduğu sorusunu cevaplamaya çalıştık. İşte elimizdeki çalışma bu soruların cevabını bulmaya yöneliktir. Çalışmamız bu güne kadar Arapça, İngilizce, Farsça ve Urduca konuya dair yapılmış çalışmaların objektif ve dakik bir biçimde icelenmesine dayanmaktadır. Mezhep ve fıkhî görüşlerin sunumunda, genel manadaki murabahanın şartlarında, murabahanın geçmişi ve çağımızdaki uygulama şekilleri hakkında ve klasik fıkıh kaynaklarında günümüz murabaha sistemine ilham kaynağı olabilecek açıklamaların aktarımında tüme varım (istikrâ) yöntemine başvurmaya çalıştık. Bunun yanısıra delillerin sunumunda ve murabaha-faizli kredi işlemlerinin mukayesesinde tahlili ve diyalektik bir yöntem takip etmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
The Murabaha has been discovered and thus chosen as a financing tool by the participated banks and Riba- free financial institutions as a legitimated alternative to interest-bearded loans offered by conventional banks. Participated banks and these institutions have been practicing this transaction since the very first day on a large scale in their domestic and international business activities and in their import and export transactions. It has gained popularity in many Islamic and non-Islamic countries. Many banks feel that Murabaha for its flexibility and being derived from Shariah principles fully in accordance to their requirements and at the same time fulfils their clients' needs. This is the basic cause that urgesthem to choose Murabaha for developing their business and economic activities.But, despite all this, a question that still arises and needs to be answered is whether the described mode of transaction/ Murabaha is different from interest-beard loan? and what are those points which distinguish it from other(interest-bearded loan)? This work aims to find out a correct answer to this question through research, eventualised after an intensive study in four languages, Arabic, English, Persian and Urdu. and scientific discussion. Based on the inductive method of mentioning the doctrines, jurisprudential opinions, the conditions of the ordinary Murabaha and its history and applications in the present along with basic steps and transient stages, from the analytical and dialogical approaches when presenting the evidence and discussing it and the points of comparison between Murabaha and riba-based loans