Arapgir semahlarının inançsal ve müzikal analizi Arapgir semahlarında inançsal, koreografik ve müziksel yapı
Belief and musical analysis of Arapgir semas faith, choreographic and musical structure in Arapgir semah
  1. Tez No: 588646
  2. Yazar: GAMZE GÜLMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU MUSTAN DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Alevilik, Arapgir, İnanç Müziği Etnolojisi, Semah, Alevism, Arapgir, Ethnology of Belief Music, Semah
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
İnsan doğası gereği hayatın temellerini inanç olgusu üzerine inşa etmiştir. Zaman içinde inancını ve ibadetini pratikleştirmiş ve bu olguyu sınıflandırmıştır. Bir yörenin inanç ve inanç pratikleri o yörenin gelenek-görenek ve kültürel değerlerini şekillendirmektedir. Aynı zamanda incelediğimiz yöreyi ele alırken önemli ve değerli kültürel mirası oluşturmaktadır. Malatya ili semahlarını incelerken, bu yörenin tarihi, coğrafi ve aynı zamanda kültürel oluşumu ve inanç pratikleri üzerinde inceleme yapılmıştır. Bu çalışma etnomüzikoloji alanının temelleri üzerinde oluşturulmaya çalışılmış olup, yapılan derlemelerin notaya alınması, dil ve ağız özellikleri, koreografik analizler ve kültürel değerleri açısından incelenerek Malatya yöresinde oluşturduğu müzikal ve kültürel karakteristik yapı üzerine bir sonuca varılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde Malatya ilinin tarihi, coğrafi, demografik ve kültürel unsurlar hakkında genel bilgiler verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde Alevi-Bektaşi inanç pratikleri, Malatya Alevilik Cem ve Semah kelimesinin etimolojisi üzerinde durulmuş, bu başlıklar hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise Malatya-Arapgir/Hastek köyünde icra edilen semahlardan; Kırklar Semahı, Bozok Semahı, Ya Hızır Semahı, Dünü Günü Semahı, Ali Nur Semahı, Kırat Semahı, Ağbaba Semahı ve Babullah Semahı olmak üzere sekiz tane semah tarafımızca dijital ortamda nota alınıp, edebi yapıları, ayak dizileri, ritmik değerleri ve koreografik özellikleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Human beings' lives are based on belief phenomena by nature. In time, people become practical in their beliefs and worships and they categorized these phenomena. A regions' beliefs and belief practises shape the customs and cultural values of the region. Meanwhile, the region we addressed constitutes a significant and valuable cultural heredity. While examining Malatya province's Semah, this regions' historical, geographical and cultural formation and belief practises have been researched. This research aims at being based on etnomusicology area, it results in Malatya region's musical, cultural and characteristic feature in terms of notating the compilations, language and dialect, choroegraphic analyses and culture values. The first chapter of the research consists of general information about Malaya region's history, geography, demographical and cultural structre. The second chapter deals with Alevi-Bektashi belief practises, etimology of Cem and Semah words in Malatya' Alevi belief system. In the third chapter, eight semahs including Malatya/Arapgir, Hastek Semahs, Kırklar Semah, Bozok Semah, Ya Hızır Semah, Dün Günü Semah, Ali Nur Semah, Kırat Semah, Ağbaba Semah have been recorded by us and their literary structures, foot sequences, eurhythmy, and choroegraphic characteristics have been examined.