Psikolojik sözleşme ihlali ile örgütsel bağlılık arasında örgütsel güvenin aracılık rolü
The medidating role of organizational trust between psychological contract violation and organizational commitment
- Tez No: 588690
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik sözleşme, psikolojik sözleşme ihlali, örgüsel bağlılık, örgütsel güven, Psychological contract violation, organizational trust, organizational commitment
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Psikolojik sözleşemeler günümüz yazılı sözleşmelerinin fiziki imkansızlık nedenilye kapsayamadığı çalışma ilişkisinin tüm açık ya da örtük taahhüt ve yükümlülükleri kapsamaktadır. Bu taahhüt ve yükümlülüklerin zaman içinde karşılanmaması ya da imkansızlık nedeniyle karşılanamaması durumunda çalışanlarda psikolojik sözleşme ihlali algısı oluşmaktadır. Psikolojik sözleşme ihlali algısının örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi daha önce gerçekleştirilen çalışmalarda incelenmiş olmasına rağmen bu ilişki sürecinde örgütsel güvenin aracılık rolünün ortaya konulması açısından yazında araştırma eksikliği bulunmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı çalışanlarının psikolojik sözleşme ihlali algılarının örgüte olan bağlılıklarını ve örgüte olan güvenlerini nasıl etkilediğini tespit etmek ve bu süreç içinde güven kaybının bağlılığa olan dolaylı etkisini ortaya koymaktır. Çalışmada sunulan hipotezlerin test edilmesi için sağlık sektöründe çalışan 261 çalışandan oluşan bir örneklemden alınan veriler kullanılmıştır. Araştırma modeli katılımcıların psikolojik sözleşme ihlali algısını, örgütsel güven ve örgütsel bağlılık seviyelerini değerlendirmeleri amacıyla, yazında kullanılan ölçeklerden yararlanılarak hazırlanan anket kullanılarak test edilmiştir. Sonuçlar psikolojik sözleşme ihlali algısının örgütsel bağlılığa olan etkisinde örgütsel güvenin kısmi aracılık rolünün varlığını ortaya koymuştur. Çalışmada araştırma sonuçlarının gelecekteki araştırmalar için pratik sonuçları tartışılmıştır. Ayrıca çalışma, psikolojik sözleşme ihlali, örgütsel güven ve örgütsel bağlılık kuramlarını genişletmektedir
Özet (Çeviri)
Psychological contracts encompass all explicit or implicit commitments and obligations of the working relationship, which today's written contracts cannot cover for physical impossibility. If these commitments and obligations are not met over time or cannot be met due to impossibility, employees perceive psychological contract violations. Although the effect of perception of psychological contract violation on organizational commitment has been examined in previous studies, there is a lack of research in the literature in terms of revealing the mediating role of organizational trust in this relationship process. The main purpose of this study is to determine how psychological contract violation perceptions of private hospital employees in health sector affect their commitment and trust in the organization and to reveal the indirect effect of loss of trust on commitment in this process. In the study, data from a sample of 261 employees were used to test the hypotheses presented. The research model was tested by using the questionnaires prepared in the literature in order to evaluate the participants' perception of psychological contract violations, organizational trust and organizational commitment levels. The results showed that organizational trust has a partial mediating role in the effect of perception of psychological contract violation on organizational commitment. In the study practical implications of the study and directions for future research is also discussed. In addition, the study extends the theories of psychological contract violation, organizational trust and organizational commitment.