Kurum içi yatay geçiş ve çift anadal programı yapan öğrencilerin farklı bir alana yönelmelerinin kariyer danışmanlığı açısından incelenmesi
Examination of the movements of the students towards a different direction while they are making a institutional horizontal transition or double major program in terms of career counseling
  1. Tez No: 588704
  2. Yazar: EDA TATLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET RAGIP ÖZPOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Meslek seçimi, mesleki değerlilik, mesleki kararsızlık, kurum içi yatay geçiş ve çift anadal, Career choice, professional valence, professional instability, internal transfer and double major
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmanın amacı, kurum içi yatay geçiş ve çift anadal programı yapan üniversite öğrencilerinin farklı bir alana yönelmelerinde mesleki rehberlik ve kariyer danışmanlığı açısından hangi değişkenlerin anlamlı farklılık gösterdiğini belirlemektir. Çalışmada karma araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2017- 2018 eğitim öğretim yılı içerisinde iki devlet üniversitesi ve iki özel üniversitede ÇAP ve KYG programları yapan 2, 3 ve 4. Sınıfta öğrenin gören 82 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Kişisel Bilgi Formu (KBF), Mesleki Sonuç Beklentisi Ölçeği (MSBÖ), Kariyer Gelişiminde Aile Etkisi Ölçeği (KGAEÖ) ve Kariyer Kararı Yetkinlik Beklentisi Ölçeği (KKYBÖ) ve Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler Kruskal-Wallis testi ve Mann Whitney U Testi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucuna göre ÇAP ve KYG yapan öğrencilerin kariyer kararsızlığı yaşamalarında anne-baba eğitimi, ilgi durumu, değer-inanç, maddi durum ve cinsiyet değişkenleri açısından anlamlı bir farklılık olmadığı; ancak bilgi destek açısından anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına bağlı olarak, öğrencilerin kariyer kararsızlığı ve kariyer uyumsuzluğu yaşamamaları için mesleki rehberlik ve kariyer danışmanlığı açısından araştırmacılara, öğretmenlere, üniversitede akademik danışmanlara ve ailelere önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine which variables, in terms of professional guidance and career counselling, are effective in explaining the movements of the students towards a different direction while they are participating in a horizontal transition or double major program. In this study, a mixed research design is utilized. The study group of the research is composed of 82 number of second, third- and fourth-year students, who are attending in a double major program or in-institutional horizontal transition and studying in two different private and two public universities. As the data collection mechanism, Personal Information Form (PIF), Professional Outcome Expectation Measure (POEM), Family Effect in Career Development (FECD), Measure for Expectation of Competence in Career Decision (MECCD)and semi-structured interview form are used. The data obtained from the results of the study are analysed by using Kruskal-Wallis and Manny Whitney U tests. According to the results of the study, there is no significant difference in the in determination of the horizontal transition or double major program students about the career of students according to mother-father education, concern status, value-belief, income level, and gender, but, there is a significant difference in terms of information support. As a result of the study, for saving the students from the career in determination and disharmony, some suggestions for researchers, teachers, academic advisors in universities and families are made.