2002-2018 Milletvekili Genel Seçimlerine yönelik oy potansiyeli analizi
Voting potential analysis for 2002-2018 parliamentary General elections
  1. Tez No: 588735
  2. Yazar: SERAP ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE YAVAŞGEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Siyasal Bilimler, Public Relations, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal Kültür, Çok Partili Siyasal Hayat, Milletvekili Genel Seçimleri, Oy Potansiyeli, Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Political Culture, Multi-Party Political Life, Parliamentary General Elections, Voting Potential, Justice and Development Party, Republican People's Party
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Seçimler,demokratik sistemlerin vazgeçilmez unsurlarıdır. Milli iradesini sandığa yansıtan vatandaş, ülkenin geleceğinde söz sahibi olur. Seçmen tercihlerini yaparken yaşadığı ülkenin siyasal kültüründen etkilenir. Siyasete yönelik duyduğu inanç, tutum ve oluşturduğu değer yargılarıyla siyasal eylem ve davranışlarını nasıl biçimlendireceğini belirler ve tercihlerini yaparken sosyal, ekonomik, ve siyasal süreçlerden etkilenir. Bu tezde seçmenin etkilendiği siyasal kültür kavramı incelenmiş ve tezin ikinci bölümünde araştırma kısmına yardımcı olması adına çok partili siyasi yaşamda tek başına iktidar olmuş partilerin dönemleri ve katıldığı Milletvekili Genel Seçimlerindeki oy oranları ve değişimler incelenmiştir. Çalışmada 2002-20018 yılları arasında gerçekleştirilen Milletvekili Genel Seçimlerinde iktidar partisi olan Adalet ve Kalkınma Partisi ve muhalefet partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi'nin oy potansiyeli betimsel analize tabi tutulmuştur. Çalışma 16 Büyükşehirle sınırlandırılmıştır ve bu iki partinin aldığı oy oranları ve milletvekili sayısı karşılaştırılarak, oy potansiyelindeki değişimler ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Elections are indispensable elements of democratic systems. Reflecting the national will to the ballot box, the citizen has a say in the future of the country. Voters are influenced by the political culture of the country in which they live with their beliefs, attitudes and value judgments, determines how they will shape their political actions and behaviors and is influenced by social, economic and political processes while making their choices. In this thesis, the concept of political culture affected by the electorate is examined and in the second part of the thesis, in order to help the research part, the periods of the parties that have been in power alone in the multi-party political life and the voting rates and changes in the general elections are examined. In this study, the voting potential of the ruling party, the Justice and Development Party and the opposition Republican People's Party, in the General Elections held between 2002 and 2018 were subjected to descriptive analysis. The study was limited to 16 metropolitan cities, and by comparing the votes and the number of MPs received by these two parties, changes in the voting potential were tried to be revealed.