Batı'da İslamofobik temalar üzerine bir araştırma
A research on Islamophobic themes in the West
  1. Tez No: 588743
  2. Yazar: ARZU BOZLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ EZBER BODUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Ayrımcılık, Irkçılık, İslamofobi, İslam Karşıtlığı, Nefret Suçları, Ötekileştirme, Sembolik Şiddet, Discrimination, racism, islamophobia, Anti-Islam, hate crimes, Otherization, symbolic violence
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
İslam ve Müslümanlara karşı korku ve nefret olarak tanımlanan İslamofobi ; ön yargı, ayrımcılık, ırkçılık, yabancı düşmanlığı şeklinde çeşitli kavramlar içermesine rağmen, bunlardan ayrı ve farklı formlara dönüşmüştür. Dolayısıyla bu kavram bir tasvirden öte yönlendiricilik içeren bir ideolojidir. Çeşitli seviyelerde görülen İslamofobi, 11 Eylül sonrasında çok sık kullanılmaya başlamıştır. İslamofobi hakkında oluşan literatür tarandığında, İslam ve Müslümanlara karşı Batı'nın şiddet içeren girişimleri, İslam dinini ve Müslümanları Batı'ya göre aşağı konuma getirerek sembolik şiddet uygulamaktadır. Batı'da monolitik bir din olarak vasıflandırılan İslam dini, terörizmle özdeş hale getirilmektedir. Müslüman göçmen karşıtlığı, siyasi söylemler ve medyanın diliyle ifade imkanı bulmuştur. Sosyal medyada İslam karşıtı temalı paylaşımlarda artış görülmesi, siyasette İslam düşmanlığını yükselten politikaların fazlasıyla yer almaya başlaması, olumsuz Müslüman algısını tırmanışa geçirmiştir. Hedef haline getirilen Müslümanlar; medyada, siyasette, ekonomide, hukukta, ayrımcılık ve ötekileştirme ile sembolik şiddete maruz kalmaya devam etmektedirler.
Özet (Çeviri)
Islamophobia is, defined as fear and hatred towards Islam and Muslims; Although it contains various concepts such as prejudice, discrimination, racism and xenophobia, it has turned into separate and different form. Therefore, this concept is an ideology that includes guidance rather than a description. Islamophobia, which is seen at various levels, has started to be used very frequently after 9/11. When the literature on Islamophobia is surveyed, the violent attempts of the West against Islam and Muslims use symbolic violence by putting Islam and Muslims down. Islam, which is characterized as a monolithic and static religion in the West, is identified with terrorism. Muslim anti-immigrat discourses especiallly, the political discourses by politicians and the language of the media were very influential form e ingrease of islamophobıc. The increase in anti-Islamic themed posts on social media, and the increasing inclusion of anti-Islamic policies in politics, have led to the rise of negative Muslim perception. Targeted Muslims; they continue to be subjected to symbolic violence in the media, politics, economy, law, discrimination and othering.