The complexity of identity and otherness in“Disgraced”by Ayad Akhtar
Ayad Akhtar'ın“Rezil”adlı oyununda kimlik kargaşası ve ötekilik
- Tez No: 993107
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT BAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Rezil, Kimlik, Kültürlerarası Etki, Ötekilik, Disgraced, Identity, Cross-cultural Effect, Otherness
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Ayad Akhtar'ın 2012 yılında kaleme aldığı tek perdelik oyunu Disgraced üzerinden, 11 Eylül 2001 saldırılarının ardından Amerika Birleşik Devletleri'nde Müslüman ve Orta Doğulu bireylere yönelik gelişen önyargı ve nefret söylemlerinin tetiklediği kültürel çatışmayı incelemektir. Müslümanların Batı toplumlarındaki konumu, tarih boyunca yoğun tartışmalara konu olmuş; özellikle 11 Eylül sonrası dönemde, bazı çevrelerce bu önyargıların derinleştiği ileri sürülmüştür. Bu bağlamda, Müslüman ve Orta Doğulu bireylerin yaşadığı toplumsal sorunlar, sanat ve tiyatro gibi kültürel üretim alanlarında da belirgin bir yer edinmiştir. İslamofobi, yalnızca toplumsal ve politik alanlarda değil, aynı zamanda tiyatro eserlerinde de kendini gösteren bir olgu olarak dikkat çekmektedir. Disgraced, Pakistan asıllı Amerikalı yazar Ayad Akhtar tarafından yazılmış, yaklaşık 90 dakika süren ve sosyokültürel temalar etrafında şekillenen bir oyundur. Eser, ayrımcılık, kimlik ve kültürel çatışma gibi konuları merkeze alır. Hikâye, farklı kültürel ve etnik kökenlere sahip bireylerin bir yemek masası etrafında gerçekleştirdiği diyaloglar üzerinden ilerler. Oyunun ana karakterleri; Müslüman bir ailede yetişmiş, Amerika doğumlu bir avukat, onun eşi, asimile olmuş yeğeni, Afrikalı Amerikalı bir meslektaşı ve onun eşi, ayrıca dolaylı olarak çatışmaların referans noktası olan bir imam figüründen oluşur. Bulgular, bu karakterler arasındaki sohbetin, ilerledikçe önyargı ve nefret söylemlerinin açığa çıktığı bir kültürel ve dini çatışmaya dönüştüğünü ortaya koymaktadır. Bu çalışmada, teorik ve metodolojik çerçeve olarak eleştirel söylem analizi benimsenmiştir. Veri toplama araçları arasında kültürel söylem analizi ve ideolojik söylem analizi yer almaktadır. Araştırma sonucunda, Amerika'daki Müslüman ve Orta Doğu kökenli bireylerin, yeni topluma uyum sağlama çabaları sırasında kendi İslami kökenlerini reddetme eğiliminde oldukları saptanmıştır. Bu reddediş ve asimilasyon süreçleri, bireyleri kültürel çatışmaların içine sürüklemektedir. Çalışma, bu bireylerin kendi kültürel kimlikleri ile olmak istedikleri kimlik arasında yaşadıkları gerilimi ve bu gerilimin sosyokültürel yansımalarını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis it is aimed to study the conflict that grew because of the rising prejudice and the hate speech aimed at Muslims and Middle Eastern individuals, in the United States after the September 11, 2001, attacks. We look at that conflict in Disgraced; a one act play written by Ayad Akhtar in 2012. The position of Muslims in societies has been a debate. Many argue that the prejudice and the hate speech deepened after the September 11, 2001, attacks. The prejudice and the hate speech have become stronger. The cultural conflict shows how prejudice and hate speech have led to destructive results which damage Muslim and Middle Eastern communities. The social obstacles which Muslim and Middle Eastern people encounter have become visible through different artistic expressions that include theatrical performances and artistic creations. The social and political nature of Islamophobia appears as a persistent dramatic element which runs throughout dramatic works. The ninety-minute play Disgraced presents its themes about discrimination and identity and cultural conflict through the dialogue which takes place during the dinner gathering. The event unites people who come from various ethnic groups. The main characters include an American- born lawyer raised in a Muslim family, his wife, his assimilated nephew, an African American colleague, and her husband, as well as a symbolic imam figure who serves as an indirect reference point for the tensions explored throughout the play. The research shows that the characters' dialogues progress into a confrontational exchange which contains prejudice together with religious conflicts and cultural disagreements. The research uses discourse analysis as the theory and method. The research employs cultural and ideological discourse analysis as methods to obtain data. The research has found that Muslim and Middle Eastern individuals in the United States are often forced to reject their heritage to adapt to the culture they are in. The process of assimilation together with this rejection created an escalation of cultural disagreements. The research shows that these people need to decide between their original cultural heritage and their preferred cultural identity. The research shows how people fight with themselves which produces social and cultural impacts which reach further than their individual experiences.