İç mimari görselleştirmelerin fotogerçekçi etki bakımından incelenmesi
Examination of interior architectural visualizations from photorealistic impact
  1. Tez No: 588760
  2. Yazar: HALİL AMASYALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. ÖZKAL BARIŞ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Görselleştirme, modelleme, üç boyut, render, çizim anlatım teknikleri, Visualization, modelling, three dimensions, drawing techniques, render
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Çizim, tasarımcının düşüncesini görünür kılan aktarma eylemidir. Çizimin sahip olduğu bu özellik birçok farklı biçimde kullanılmaktadır. Görsel anlatım teknikleri içerisinde bilgisayar destekli tasarım, günümüzde İç Mimarlık mesleğinde çok sık tercih edilen araç haline gelmiştir. Üç boyutlu model programlarının algılanabilir iletişim aracı haline gelmesi, tasarımcı ile talep eden arasındaki diyaloğun kolay ve anlaşılabilir olmasını sağlamaktadır. Bu bağlamda üretken bir iletişim aracı olan üç boyutlu dijital imajların, algısal ve gerçeklik düzleminde incelemesi yapılmıştır. Tezin ilk bölümünde araştırma metodu hakkında bilgiler verilmiş olup, yöntem, araştırma kapsamı ve biçimi ifade edilmiştir. Dijital görselleştirme, çizim ile anlatım teknikleri içersinde farklı bir metot olarak kabul edilmektedir. Teknolojinin ileri devinimi ile ortaya çıkarttığı enstrümanların niteliklerini anlama adına, geleneksel çizim metodları geçmişten günümüze tasarım disiplinlerinde ve İç Mimarlıktaki kullanımı özelinde incelenmiştir. Tezin ikinci bölümünü oluşturan konu anlatılırken farklı biçimlerdeki görsel anlatım metodları örneklendirilerek genişletilmektedir. Üçüncü bölümde tezin ana düşüncesini desteklemek adına, görselleştirme pratiğinde kullanılan yazılımlar incelenmiş, programların branşlara uygunluğu hakkında genel bilgi aktarılmıştır. İç mekan görselleştirmesinin karşılaştırma ve referans noktası olan fotoğraf sanatı ve mekan fotoğrafı kavramları detaylandırılmaktadır. Fotoğrafın tanımlandırılması yanı sıra izleyici algısı hakkında açıklamalar yapılmaktadır. Gerçeklik kavramının insan zihninde ve fotoğraf kadrajının içerisindeki anlamları, fotografik görüntülerin anlaşılması bakımından izaha muhtaçtır. Bu yüzdendir ki fotoğraf ve gerçekçilik kavramının bileşkesi olan fotogerçekçilik tanımlanırken iki kavramın kendi içindeki manası incelenmektedir. Kavramların çizim diyalogu içersindeki konumu ve görselleştirme pratiğine doğrudan etki ve nedenleri hakkında incelemeler dördüncü bölümün ana düşüncesini anlatmaktadır. 20. yüzyılın sonu ve 21.yüzyılın başlarında bilgisayar vasıtasıyla tasarımcının kullandığı aygıtlar değişmiş, tasarım fikrine, sistemine ve görsel anlatım metoduna olumlu yansıması olmuş ve olmaktadır. Bu denli modern gereçler ile yapılan görsel çalışmaların temelinde ise resim sanatı bulunmaktadır. Bu nedenle fotogerçekçiliği etkileyen nedenler irdelenirken 16 ve 17.yüzyıl eserlerinde de yararlanılarak analizler yapılmaktadır. Bu araştırma neticesinde incelenen tüm verilerin multi-disipliner bir bakış açısı ile düşünülmesi sonrası, hedef belirlenen fotogerçekçilik sonucuna ulaşılması ve fotogerçekçi yaklaşımın iletişim metoduna olumlu katkısının vurgulanması sonuç bölümünü oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Drawing is a way of transferring the designer's thinking into something visible. This feature is used in many different ways. Computer-aided design in visual expression techniques has become the most preferred tool in today's Interior Architecture. The fact that the three-dimensional model programs become a perceptible communication tool makes the dialogue between the designer and the demander easy and understandable. In this context, three-dimensional digital images, which are a productive communication tool, have been examined in the perceptual and reality plane. Information about the research method is given in the first part of the thesis. Digital visualization is considered as a different method in drawing and expression techniques. In order to understand the characteristics of the instruments introduced by the improvement of the technology, traditional drawing methods have been examined in the design disciplines and their use in Interior Architecture. While explaining the second part of the thesis, the different methods of visual expression are explained with the samples. In the third part, the software used in the visualization practice were examined and general information was given about the adaptability between programs and subjects. The concepts of photography art and space photography which are the comparison and reference point of the interior visualization are explained in detail. In addition to the definition of the photograph, there are explanations about the perception of the audience. The meaning of the reality concept in the human mind and in the frame of photography requires an explanation for the understanding of the photographic images. Therefore, the concept of photorealism, which is the combination of the concept of photography and realism, is analyzed. In the fourth chapter, the position of the concepts in the drawing dialogue, direct impacts and reasons for the visualization practice is mainly explained. By the end of the 20th century and the beginning of the 21st century, the devices used by the designers have been changed and had a positive impact on the design ideas and visual expression. Painting is the base of visual materials for the modern tools which are made today. The reasons affecting photorealism are examined and analyzes are made by using the works of the 16th and 17th century. As a result of this research, the targeted reality after considering all the data examined with a multi-disciplinary perspective and emphasizing the positive contribution of the photorealistic approach to the communication method is explained in the conclusion.