Önder Çiftçi Danışmalık Derneği modelinin analizi
Leader Farmer Consulting Association model analysis
  1. Tez No: 588771
  2. Yazar: SERDAR YURGA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN AHMET MENTEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çiftçi, Ziraat Mühendisi, Danışmanlık, Tarım, Farmer, Agricultural Engineer, Consulting, Agriculture
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği; tarım konusunda faaliyet gösteren işletmelerin karşılaştıkları çeşitli sorunların çözümü konusunda çalışan sivil toplum kuruluşlarıdır. Derneğin geliri, dernek üyelerinden sağlanan aidatlar ve bağışlardan oluşmaktadır. Kendi kendine yardım ilkesi çerçevesinde çalışan bu tüzel kuruluşlar özellikle Trakya bölgesinde tarımsal üretimde verimliliğin artmasına önemli katkılar sağlamıştır. Özellikle, bitkisel üretimde kimyasal gübre kullanımı konusunda toprak tahlili yapılmasının önemini vurgulayan eğitimler verilmiştir. Ayrıca aşırı girdi kullanımı yerine yeterli girdi kullanımı için çiftçiler eğitilerek kimyasal gübre ve ilaç kullanımı konusunda üreticilerin bilinçlenmesi sağlanmıştır. Ayrıca bölgede tarımsal mekanizasyonun yaygınlaşması birim alandan alınan ürün verimini artırmıştır. Bunun yanında bölgede ayçiçeği-buğday münavebesine kanola'da eklenmiştir. Özellikle buğday, arpa ve ayçiçeğinde kullanılan kimyasal ilaçların aşırı ve bilinçsiz kullanımının önüne geçilmiş olup bölgede sürdürülebilir tarım altyapısının sağlanması konusunda üreticiler daha bilinçli hale gelmiştir. Son yıllarda sulu tarım konusunda da üreticilerin ihtiyaç duyduğu bilgiler uzmanlar tarafından sağlanmaktadır. Buna bağlı olarak mısır, fiğ ve yonca üretiminde de gelişmeler sağlanmıştır. Bu bitkiler hayvancılıkta yem bitkisi olarak kullanıldığı için hayvancılık faaliyetindeki yem maliyetinin düşmesine katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği Model (Pioneer Farmer Consulting Association Model) enables farmers to establish associations that work on resolving various problems of firms that operate in agriculture industury. These associations depend on donations and monthly fee contributions made by member agricultural organizations for income. These associations that operate with help yourself principal had a major contribution increasing the effectiveness in production in Thrace region. Various training programs were held about chemical fertilizer usage and importance of soil analysis. Farmers and member organizations were also trained for not using excessive additives and pesticides. Agricultural mechanization also increased the productivity in the region. Just like sunflower and wheat, canola farming became more common in the region. By the prevention of excessive pesticide usage via training programs farmers became more catious about sustainable farming in the region. Corn and clover irrigation also developed in the region in recent years due to watering expertise provided by the experts. These plants play a critical role in livestock production via decreasing the costs.