Güncellenen 9. sınıf İngilizce öğretim programının eski programla öğretmen görüşlerine göre karşılaştırılması
Comparing updated 9th grade English teaching program with the old program according to teacher opinions
  1. Tez No: 588786
  2. Yazar: NUMAN KOÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL YELPAZE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce Öğretim Programı, Yabancı Dil Eğitimi, Yöntem ve Teknikler, Ölçme Araçları, English Curriculum, Foreign Language Education, Methods and Techniques, Measurement Tools
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmanın amacı, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında güncellenen 9. sınıf İngilizce öğretim programını eski programla öğretmen görüşlerine göre karşılaştırmaktır. Güncellenen 9. sınıf İngilizce öğretim programının eski programla öğretmen görüşlerine göre karşılaştırılması amacıyla yapılan bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden Olgubilim (fenomenoloji) deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu Kahramanmaraş ilindeki MEB'e bağlı ortaöğretim kurumlarında görev yapan 10 İngilizce öğretmeninden oluşmuştur. Araştırmaya katılan öğretmenlerden 6'sı erkek, 4'ü ise kadındır. Veri toplama aracı olarak ise yarı yapılandırılmış görüşme formu tercih edilmiştir. Araştırma sonunda, öğretmenler yeni programda eski programa göre dört temel beceriye (okuma, yazma, konuşma, dinleme) daha fazla yer verildiğini ve konuşma (speaking) becerisinin özellikle ön plana çıkarıldığını ifade etmişlerdir. Ancak öğretmenler yeni programın dört temel beceri konusunda çok büyük farklar yaratmayacağını düşünmektedir. Bunun nedenleri olarak da öğretmenlerin sınıfta geleneksel öğretim anlayışını sürdürmeye devam ettikleri, programların hep teorik II olarak kaldığı ve tam olarak uygulanmadığı, fiziki şartların ve öğrenci seviyelerinin yetersiz olduğu gerekçelerini öne sürmüşlerdir. Öğretmenler güncellenen programın içerik boyutunda bir önceki programa göre bazı eksiklikler olsa da programın içeriğinin genel olarak öğrencilerin ilgi, istek ve motivasyonlarını artırmaya yönelik olduğunu, gerek seçilen ünitelerin gerekse okuma parçalarının günlük hayatla bağlantılı olduğunu ifade etmişlerdir. Öğretmenler güncel programda kullanılması önerilen yöntem, teknik ve araç-gereçlerin öğretmenleri ve öğrencileri hedeflenen davranışlara ulaştırmada yeterli olabileceğini ancak bunu gerçekleştirebilmek için okulların fiziki şartlarının düzeltilmesi gerektiğini ve farklı yöntem ve tekniklerin de kullanılması gerektiğini belirtmişlerdir. Öğretmenler ayrıca uygulama sınavlarının yapılmasının dört temel beceriyi ölçmede etkili ve verimli bir ölçme aracı olduğunu ifade etmişlerdir. Önceki ölçme araçlarının öğrencilerin sadece dilbilgisi ve okuma yeteneklerini ölçtüğü fakat öğrencilerin dinleme ve konuşma yeteneklerini es geçtiği ve bunun da yabancı dil öğretimine zarar verdiği vurgulanmıştır. Öğretmenlerin çoğu derslerinde alternatif ölçme aracı kullanmadıklarını ve buna ihtiyaç duymadıklarını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The overall aim of this study is to compare the updated 9th grade English curriculum in the 2017-2018 academic year with the old program according to teachers' views. In this study, which was conducted in order to determine the differences between the updated 9th grade English curriculum and the old program, phenomenology (Phenomenology), which is one the qualitative research, was used. The study group is consist of 10 English teachers who work in secondary education institutions of the Ministry of National Education. Of the teachers participating in the study, 6 were male and 4 were female. As a data collection tool, semi-structured interview form was preferred. At the end of the research, teachers stated that the four basic skills (reading, writing, speaking, listening) were actively and effectively used in the new program, and that the ability of speaking, which had been complained, ignored by the teachers in previous programs, became important and outstanding in this program. However, teachers think that the new program will not create very big differences in four basic skills. The reasons for this are that teachers continue to maintain traditional teaching in the classroom, that the programs remain theoretically and that they are not fully implemented, and that the physical conditions and student levels are insufficient. Teachers stated that the content of the updated program is aimed at increasing the students' interest, desire and motivation, although there are some shortcomings according to the previous program. When the opinions of teachers about the adequacy of the methods, techniques and equipments used in reaching the targeted behaviors IV are examined, teachers stated that the methods, techniques and tools used in the current program may be sufficient to deliver the teachers and students to the targeted behaviors but in order to achieve this, the physical conditions of schools must be improved and different methods and techniques should be used. Teachers stated that the practice exams are effective and efficient measurement tool in measuring the four basic skills. It was emphasized that the previous measurement tools only measure the grammar and reading abilities of the students, but overlooked the listening and speaking skills of the students, which also harmed foreign language teaching. Most of the teachers stated that they do not use and do not need an alternative measurement tool in their courses.