Soybağının kurulması ve hükümleri
Establishment and provisions of paternity
  1. Tez No: 588788
  2. Yazar: AZİME SARIBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KÖKSAL KOCAAĞA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Soybağı, Soybağının Kurulması, Evlat Edinme, Soybağının Hükümleri, Paternity, Establishment of Paternity, Adoption, Provisisons of Paternity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Soybağı Türk Medeni Kanunu'nun ikinci kitabı olan Aile Hukuku Kitabının İkinci Kısmında ''Hısımlık'' başlığı altında düzenlenmiştir. İki bölüme ayrılan bu kısımın birinci bölümünde soybağının kurulmasına ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir. Birinci bölümün birinci ayrımında genel hükümler; ikinci ayrımında kocanın babalığı; üçüncü ayrımında tanıma ve babalık hükmü; dördüncü ayrımında evlat edinme; beşinci ayrımında soybağının hükümlerine yer verilmiştir. Türk Medeni Kanunu'nun 321-334 maddelerinde düzenlenen soybağının hükümlerinin uygulama bulması için çocuk ile ana ve baba arasında soybağının kurulmuş olması gerekmektedir. Türk Medeni Kanunu'nda soybağının kurulması için çocuk ile ana ve babası arasında kan bağı bulunması ya da evlat edinme ilişkisinin kurulmuş olması aranmaktadır. Kan bağına dayanan soybağı; ana yönünden doğum, baba yönünden evlilik, tanıma, ve babalık davası ile kurulur.Bir kişi ile ana ve babası arasında salt biyolojik temellere dayanan bağ doğal soybağı, var olan bu biyolojik ilişkinin hukuk düzeni tarafından tanınması veya evlat edinme halinde gündeme gelen bağ ise hukuki soybağıdır. Türk Medeni Kanunu'nda soybağının hükümleri bakımından bir kimse ile ana ve babası arasında kan bağına dayanan soybağının hangi yolla kurulmuş olduğuna, kişinin evlilik içinde mi dışında mı doğmuş olduğuna göre bir ayırım yapılmamıştır. Evlilik içinde doğan çocuklar ile evlilik dışında doğan çocuklar ana ve babaları ile ilişkileri yönünden hak ve görevlerde eşit kabul edilerek aynı hükümlere tabi tutulmuşlardır.Türk Medeni Kanunu'nun soybağına ilişkin bu hükümleri evlat edinme ile ilgili özel bir hükmün bulunmadığı hallerde evlat edinilen için de aynen uygulanır.
Özet (Çeviri)
Paternity is regulated under the title of“kinship”in the second chapter of the Family Law which is the second book of the Turkish Civil Code. In the first part of this chapter consisting of two parts, the regulations related to the establishment of paternity are included. In the fisrt section of the first part, the general provisions; in the second section, the paternity of husband; in the third section, provision of acknowledgement and paternity; in the fourth section, adoption; and in the fifth section, the provisions of paternity are included. In order for the provisions of paternity regulated under the articles 321-334 of the Turkish Civil Code to be applied, paternity between the child and the parents needs to be established. In the Turkish Civil Code, for the establishment of paternity, a blood relationship or adoption relationship need to exist between the child and the parents. Paternity based on blood relationship is established through birth in terms of the mother and through marriage, acknowledgement and paternity suit in terms of the father. In case the relationship between a person and his/her parents has solely biological foundation then it is called biological paternity and in case this existing biological relationship is recognized by law or established through adoption, then it is called legal paternity. In the Turkish Civil Code, regarding the provisions of paternit, there is no distinction in terms of the way the paternity based on blood relationship is established between a person and his/her parents, whether the person is born inside or outside marriage. Children born inside the marriage and the children born outside the marriage are recognized as equal in terms of rights and duties regarding their relations with their parents and they are subjected to same provisions. In cases where there is no special provision related to adoption, the same provisions of the Turkish Civil Code related to paternity apply for the adopted one.