Soybağının reddi davası
The case of rejection of paternity
  1. Tez No: 849283
  2. Yazar: HÜMA ÇELİK KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AKÇAAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Soybağı, Babalık Karinesi, Soybağının Reddi, Soybağının Hükümleri, Nüfus Kaydının Düzeltilmesi, Paternity, Presumption of fatherhood, Rejection of paternity, Paternity verdicts, Amendment of register
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Soybağı Türk Medeni Kanunu'nun 321-334 maddelerinde düzenlenme altına alınmıştır. Bu maddeler de Türk Medeni Kanunu'nun kitaplarının ikincisi olan Aile Hukuku Kitabının İkinci Kısmında ''Hısımlık'' başlığında yer almaktadır. Soybağının kurulmasında kan bağı ya da evlat edinme ilişkisi aranmaktadır. Buna göre ana bakımından soybağının kurulması doğum, baba bakımından ise ana ile evlenme, tanıma veya açılacak babalık davası ile kurulur. Babalık karinesi evliliğin devamı halinde ya da evliliğin sonlanmasından itibaren üç yüz gün içinde dünyaya gelen çocuğun babasının koca olduğunu varsayan karinedir. Babalık karinesi adi kanuni olup, aksi her zaman ispat edilebilir (TMK m.285). Bununla birlikte bu karine her durumda gerçeği yansıtmayabilir. Nitekim resmiyetteki koca her zaman çocuğun biyolojik babası olmayabilir. Bu durumda koca ile kanunda sayılan diğer kişilerin soybağını reddetme hakkı vardır. Çocuk ile baba arasında var olan soybağının ortadan kaldırılması açılacak bir soybağının reddi davası ile olur. Çalışmamızda soybağının reddi davasında ispat ve usul hükümleri, davanın tarafları incelenerek, soybağının reddi davası ile uygulamada sıkça karıştırılan nüfus kaydının düzeltilmesi davası ile benzer ve farklı yönler ele alınmıştır. Soybağının reddi davası ile nüfus kaydının düzeltilmesi davası sonuçları bakımından benzerlik gösterse de yargılama kuralları açısından birçok farklılık söz konusudur. Bu doğrultuda öncelikle soybağının kurulması ile soybağının reddi sebeplerine yer verilmiş ve ispat şekillerine yer verilmiştir. Bu kapsamda soybağının reddi yargılamasında önemli bir rol oynayan usul hükümleri ve ilkeler üzerinde durulmuştur. Ardından soybağının reddi davasının nüfus kaydının düzeltilmesi davası ile benzer ve farklı yönleri tespit edilerek uygulamada ortaya çıkan sorunlara çözüm üretilmeye çalışılmıştır. Son olarak ise soybağının reddi davasının hüküm ve sonuçları incelenmiştir. Soybağının reddi davasına ilişkin çalışmamızı yaparken, yeni medeni kanun ile gelen değişiklikler dikkate alınarak, yine bu konuda öğretide yer alan görüşler ile Anayasa Mahkemesi iptal kararları ile Yargıtay içtihatlarına sıklıkla yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The paternity has been issued in the items 321-334 of Turkish code of civil law. Also, these items have been located under the title of relationship in the family law which is the second one of Turkish civil code books. In the establishment of paternity, full blood or adoption relation has been required. For this reason, the birth from the point of a mother, and also the establishment of paternity from the point of a father is established with being got married a mother, recognition or filing a paternity suit. The presumption of paternity is a presumption which is assumed that the husband is the father of a child born in the event of the continuation of the marriage, or in three hundred days after the marriage coming to an end. The presumption of paternity is a non-commercial transaction, and the reverse can be testified all the time (Art. 285 TCC). However, this presumption may not reflect the reality in every case. As a matter of fact, the husband in solemnity may not be the biological father of the child. In this case, the husband and the other persons who are deemed in the law have a right to reject the paternity. The removal of the paternity which exists between a child and a father happens with a suit to be opened to reject the paternity. In this study, the provisions of the evidence and methods in the rejection of patternity, by examining the parties in the case the rejection of patternity and the case to amend the register which is frequently confused in practice, and the different and similar aspects have been discussed. Eventhough the cases to reject the patternity and to amend the register show similarities with regards to results, the point in question is that there are great numbers of differences in terms of the law of adjudication. In this respect, primarily the establishment of patternity, the reasons of rejecting the paternity and the testation methods are included in this study. In this context, the emphasis has been put on the judgements of procedure which have essential roles on the adjudication of rejecting paternity and principles. Subsequently, the attempt has been given to the cases of rejection of the paternity and amendment of register, to find a way out to the problems emerging in practise by identifying the similar and different aspects. Finally, the verdicts and results in the case of rejecting the paternity have been examined. While going on the study related to the rejection of paternity, by taking into consideration the changes coming with the new code of civil law, and at the same time the considerations in the doctrines concerning the subject, the cancellation decisions of constitutional court and the supreme court practices have frequently been inculed in this study.