أثر نظرية الذكاءات المتعددة في تعليم المحادثة لمتعلمي اللغة العربية الناطقين بغيرها في مستوى المبتدئين
Yabancıllara Arapça konuşma öğretiminde çoklu zeka kuramının etkisi: Başlangıç düzeyi
- Tez No: 588806
- Danışmanlar: PROF. DR. ABİTYAŞAR KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çoklu Zeka Kuramı, Konuşma Beceri, Başıangıç Düzeyi, Multiple Intelligence Theory, Conversational skills, Elementary level
- Yıl: 2019
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Araştırmanın amacı, 2018-2019 eğitim yılı için İstanbul'un imam hatip okullarının birisinde, Ana dili arapça olmayan bir öğrenci toplumunda konuşma becerisinin öğretilmesi ve değerlendirilmesinde çoklu zekâ teorisi temeline dayanan bir içerik, yöntem ve teknik müfredatının kullanılması etkisini bulmaktır. Bu araştırmada deneysel yaklaşım benimsendi, lise öğrencisi dokuzuncu sınıftan olan araştırma topluluğunun bir örneğini seçtim, iki gruba ayırdım: 23 öğrenciden oluşan bir kontrol grup ve 27 öğrenciden oluşan bir deneysel grup. Araştırma aracı iki bölümden oluşmuştur: sınav : önce ve sonra yapıldı . sözlü görüşme öncesi ve sonrasında yapılan konuşmada kullanılan ve konuşma becerisini takip eden en uygun araç olan sözlü görüşmedir. Son başvurudan önce kullanılan test ve değerlendirme kartı geçerliliğini ve kararlılığını doğrulamaya yetkili olan hakemlere sunuldu. Ek olarak, testin kararlılığı yarıya bölme ve değerlendirme kartı ile bazı hakemlere video kayıtları gösterilerek hesaplandı ve değerlendirme onaylandı. Çalışmanın sonuçları, öğretim ve değerlendirme yöntem ve yöntemlerinin yanı sıra çoklu zekâ teorisine dayanan teknikleri içeren müfredatın, yerli olmayan yabancı öğrenciler arasında Arapça konuşma hızını olumlu yönde etkilediğini ve farkın deneysel ve kontrol grupları arasında net olduğunu göstermiştir deney grubundaki öğrencilerin eğitim aldığı konularda konuşma yapabildikleri, Diğer grup tarafından alınmış sonuç ise konuşma becerisinde belirli bir ilerleme göstermemiş. Araştırmanın sonuçlarına dayanarak, kitap müfredatındaki çoklu zeka teorisinin, öğretim yöntemlerinin ve Arapça anadili olmayanlara Arapça öğretme araçlarının, başlangıç seviyesinden konuşma ile sonuçlanan ve konuşma becerisini kazanmanın hızlı edinmesini benimsemelerini tavsiye ediyorum. . Buna dilin gerçek öğrenilmesi denir. Ayrıca, Arapça anadili olmayan Arapça öğretmenleri için, çoklu zekâ kuramına ait olan öğretim ve değerlendirme yöntem ve yöntemlerinin kullanımını öğretmek için eğitim kursları düzenlenmesi öneriyorum ve bu teoriyi okuma, yazma becerileri ve ayrıca tüm seviyelerde etkisi üzerine bu araştırmayı tamamlayıcı çalışmalar yapılmasını öneriyorum .
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to find out the impact of applying a curriculum of content, methods and techniques deriving from the multiple intelligences theory, on teaching and evaluation processes of conversational skills among a sample of non-Arabic-speaking learners in one of Istanbul's Imams' and Preachers' public school for the academic year 2018-2019. In this research, I have adopted the experimental approach, where I chose to apply the purposive sampling on a research community, consisting of high school female students from the 9th grade, which were divided into two groups: a control group with 23 students and an experimental group with 27 students. The measurement tools consisted of 2 parts: A pre and post testing , as well as a pre and post oral interview. The method of observation was used with the latter, since it is one of the most effective tools for measuring the progress achieved with regard to the conversational skills. The test and the evaluation card used in the oral interview, before the final application, were presented to a competent jury to ascertain their validity and stability. In addition, the stability of the test has been proved by the split-half reliability, whereas the evaluation card has been confirmed by presenting a couple of video recordings to some of the jury, whereupon the evaluation was validated. The results of the study show that the curriculum, which includes teaching, evaluation methods and techniques, based on the theory of multiple intelligences, positively affects the pace of learning conversational Arabic among non-native foreign learners. In addition, a clear difference between the experimental and control groups was observed, where the experimental group's students were able to discuss the topics given, unlike the other group, which did not show any significant progress in its conversational skills. Based on the results of this research, I recommend the adoption of the multiple intelligences theory in the books' curriculum, along with the teaching methods and approaches to assist in teaching the Arabic language for non-native speakers, starting at an elementary level. Additionally, the pace of acquiring the conversational skill encourages the follow-up on learning, in order to obtain higher levels in the language. This is the so called“actual learning”of the language. Moreover, I recommend promoting training and educational courses for the Arabic language's teacher, who assists non-natives in learning, by using methods and techniques of teaching and evaluation, that belong to the multiple intelligences theory. It is also suggested that there should be complementary studies and researches to this research in investigating the impact of this theory on the rest of the language's factors, including reading, writing, along with the other competencies in all of the language's levels.