Kişisel sağlık verilerinin kayıt ve korunmasında hemşirelerin cezai sorumluluğu
Criminal liability of nurses in the recording and protection of personal health data
  1. Tez No: 588901
  2. Yazar: SELMA BEZİRGAN GÖZMENER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR BACAKSIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Hemşirelik, Hukuk, Information and Records Management, Nursing, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kişisel Veri, Kişisel Sağlık Verisi, Kişisel Sağlık Verilerinin Kayıt ve Korunması, Hemşire, Cezai Sorumluluk, Personal Data, Personal Health Data, Recording and Protection of Personal Health Data, Nurse, Criminal Liability
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Kişisel veri; kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgidir. Kişisel sağlık verisi, özel nitelikli veri kategorisinde yer alır, kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ait her türlü sağlık bilgisidir. Kişisel veriler uluslararası ve ulusal hukuki düzenlemeler tarafından korunmaktadır. Ancak bilişim teknolojisindeki gelişmeler sağlık verilerinin de dijital ortama aktarılmasına neden olmuş ve sağlık verilerinin korunması zorlaşmıştır. Hemşirelik, hastaların sağlık verilerini öğrenme, kaydetme ve paylaşma özelliği taşıyan bir meslektir. Sağlık meslek mensuplarının hastalara ait kişisel sağlık verilerini eksiksiz, doğru ve düzenli olarak kaydetmeleri ve muhafaza etmeleri gerekmektedir. Tıbbi kayıtların tutulması, hizmetin sağlıklı işlemesi, hizmetin faturalandırılması, bilimsel çalışmaların yapılabilmesi ve hukuki kanıt oluşturması bakımından önemlidir. Hemşireler sağlık hizmetleri sınıfında, hasta sağlığı ve bakımıyla ilgili sağlık mesleğini icra eden sağlık meslek mensubudur. Hemşire, girişimlerini uygularken tıbbi, ahlak, etik ve hukuksal olarak uygun ve doğru davranmalı, girişimlerini yetki, sorumluluk ve yasal sınırlar içerisinde gerçekleştirmelidir. Hemşirelerin; mesleklerinin icrası gereği hastaları ile ilgili edindikleri bilgilerin gizliliğini koruma, bunları üçüncü kişilere açıklamama, ifşa etmeme ve başkalarına vermeme yükümlülükleri vardır. Hemşireler, yükümlülüğün ihlali durumunda Türk Ceza Kanunu'na göre cezai yaptırımla karşı karşıya kalabilmektedirler. Çalışmamızın konusunu; kamu hastanelerinde çalışan hemşirelerin, hastalarına ilişkin kişisel sağlık verilerinin kaydedilmesi ve korunmasıyla ilgili cezai sorumlulukları oluşturmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde, kişisel sağlık verilerinin kaydedilmesi ve korunmasına yönelik olarak, ulusal ve uluslararası mevzuat incelenmiştir. İkinci bölümde hemşirelik mesleği ve kişisel sağlık verilerinin kayıt ve korunmasında hemşirelerin cezai sorumlulukları incelenmiştir. Çalışmamız; uluslararası mevzuat, ülkemiz Anayasası, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu başta olmak üzere mer'i diğer mevzuat, öğreti ve konu hakkındaki literatürün taranarak değerlendirilmesi ile hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Personal data; identity is any kind of information about a specific or identifiable real person. Personal health data is included in the category of specific qualified data and is any kind of health information belonging to a specific or identifiable natural person. Personal data is protected by international and national legal regulations. However, advances in information technology have led to the transfer of health data to digital media and the protection of health data has become difficult. Nursing is a profession with the ability to learn, record and share health data of patients. Health professionals must record and maintain their personal health data in a complete, accurate and regular manner. Personal health data; it protects the rights of healthcare workers as well as protecting the rights of patients. Keeping medical records is important for the healthy functioning of the service, invoicing the service, conducting scientific studies and creating legal evidence. Nurses are a healthcare professional in the healthcare class, who practice health care related to patient health and care. The nurse should perform medical, ethical, ethical and legal actions while exercising his / her initiatives, and should perform his / her initiatives within the limits of authority, responsibility and legal limits. Nurses; they have the obligation to protect the confidentiality of the information they have acquired in relation to their patients, to disclose them to third parties, to not to disclose them and to not to others. In the case of violation of the obligation, nurses may face criminal sanctions under the Turkish Penal Code. The subject of our study; it constitutes criminal responsibilities of nurses working in public hospitals for recording and protecting personel health data about their patients. In the first part of this study, national and international legislation were examined in order to record and protect personal health data. In the second part, the criminal responsibilities of nurses in the registration and protection of nursing profession and personal health data are examined. Our study is prepared by searching and evaluating international legislation, the Constitution of Turkey, Personal Data Protection Law, other legislation, doctrine and literature about the specific subject.