Türkiye'de milliyetçilik ve militarizmin erkeklik inşasındaki yeri
The role of nationalism and militarism in the construction of masculinity in Turkey
  1. Tez No: 588902
  2. Yazar: EMRE DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NERİMAN AÇIKALIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Ulus-Devlet, Erken Cumhuriyet Dönemi, Milliyetçilik, Militarizm, Erkeklik ve Askerlik, Nation-state, Early Republican Period, Nationalism, Militarism, Masculinity and Military Service
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışma ile milliyetçilik ve militarizmin, askerlik mefhumu özelinde, erkeklik inşası ile ilişkisi incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışma, kuramsal çerçeve özelinden, araştırmanın metodolojisi, bulguların incelenmesi, sonuç ve değerlendirme olarak tasnif edilmiştir. Tez kuramsal çerçevede ulus-devlet, milliyetçilik, Türkiye Cumhuriyeti erken dönemi, toplumsal cinsiyet, askerlik ve erkeklik konuları üzerinde durmaktadır. Araştırmanın metodolojisinde problemi tanımı; araştırmanın amacı, önemi, soruları, sayıltıları, sınırlılıkları, veri toplama ve veri inceleme yöntemleri ile ilgili bilgiler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the relationship between the notion of military service and masculinity. The study has classified as a theoretical framework, methodology of research, the examination of findings, results, and evaluation. The thesis has focused on the notions of the nation-state, nationalism, the early period of the Republic of Turkey, the gender issues, the masculinity, and the military service issues, in the theoretical framework. In the methodology of the research; the definition of the problem, the purpose, the importance, questions, assumptions, limitations, data collection, and data analysis methods of the research has been presented.