Conscientious objection in Turkey: A study of social representations
Türkiye'de vicdani ret: Bir sosyal temsil çalışması
  1. Tez No: 345486
  2. Yazar: GÜLDEN SAYILAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BENGİ ÖNER ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Temsiller, Vicdani Ret, Medya, Social Representations, Conscientious Objection, Media
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 256
Özet
Çalışmanın temel amacı Türkiye'de vicdani ret olgusuna ve vicdani retçilere yönelik baskın temsillerin ortaya çıkarılmasıdır. Bu amaca yönelik olarak bir medya çalışması ve bir mülakat çalışması gerçekleştirilmiştir. Medya çalışması kapsamında farklı politik duruşları temsil eden beş ulusal gazete üç aylık bir süre zarfında nitel analiz yöntemi ile incelenmiştir. Araştırma sonuçları gazetelerde vicdani ret ve vicdani retçiler ile ilgili baskın temsillerin var olduğunu ve bu temsillerin askerlik hizmeti, savaş, vatan ve din olgularının temsilleri ile ilişki içerisinde olduğunu göstermiştir. Bunların yanı sıra, gazetelerin konuyu ele alış biçimlerinde ve derecelerinde incelenen gazetelerin politik duruşlarıyla bağlantılı bir farklılık gözlemlenmiştir. İkinci çalışma kapsamında 51 yetişkin ile yarı-yapılandırılmış mülakatlar gerçekleştirilmiş ve mülakatların içeriği nitel analiz yöntemiyle incelenmiştir. Bu çalışmada vicdani reddin medya temsilleri ile konu hakkında görüşmeler aracılığı ile elde edilen sosyal temsiller arasında bir paralellik olduğu görülmüştür. Dahası, vicdani reddin gerek mülakatlar gerekse de medya materyallerinin nitel analizi yoluyla elde edilen sosyal temsillerinin militarizm, milliyetçilik, vatanseverlik ve erkeklik ideolojileri ile bağlantılı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted with the purpose of revealing the prevailing social representations related to conscientious objection and conscientious objectors in Turkey. In order to fulfill this aim, a media study and an interview study have been conducted. In the media study, the reports and opinion columns of five national newspapers representing various political ideologies were qualitatively analyzed over a period of three months. Results have shown that there exist prevailing representations of conscientious objection and objectors in the newspapers and that these representations are related to representations of military service, war, the homeland, and religion. Moreover, it can be seen that there are some differences in the way and the extent by which newspapers handle the issue in accordance with their political stances. For the second study, semi-structured interviews were conducted with 51 adults and the contents of these interviews were qualitatively analyzed. In this study there is a parallel drawn between the social representations of conscientious objection gained through interviews and the corresponding media representations of the issue. Furthermore, the social representations of conscientious objection as acquired through the interviews as well as those discovered via a content analysis of the media, were found to both relate to the ideologies of militarism, nationalism, patriotism, and masculinity.