Sporcuların ergojenik destek ve gıda takviyesi kullanım durumlarının incelenmesi
Investigation of the knowledge status of the athletes about ergogenic support and use of food supplement
- Tez No: 588906
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVDA ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Spor, Nutrition and Dietetics, Sports
- Anahtar Kelimeler: Elit sporcu, ergojenik destek, besin takviyesi, Professional athlete, ergogenic support, dietary supplement
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Çalışmanın amacı sporcuların ergojenik destek ve gıda takviyesi kullanımı ile ilgili bilgi durumlarını araştırmaktır. Araştırmanın evrenini 2018 yılında bireysel ve takım sporlarında faaliyet gösteren elit sporcular oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise; olasılıksız örnekleme yöntemlerinden uygun örnekleme yöntemi ile seçilmiş 110 erkek ve 50 kadın olmak üzere toplam 160 sporcu oluşturmuştur. Araştırma bir taraftan yüz yüze görüşülerek yapılmıştır. Diğer taraftan anket formları internet ortamına da atılarak sporcuların kolay erişimi amaçlanmıştır. Araştırmada Kobryner (2009) tarafından geliştirilen veri toplama aracı kullanılmıştır. Genel itibari iki kategoride araştırma soruları içermektedir. Birinci kategoride katılımcıların demografik bilgilerinin yanı sıra spor yapma düzeylerine ve beslenme alışkanlıklarına ilişkin tanımlayıcı sorular yer almaktadır. İkinci kategoride katılımcıların takviyeler hususundaki görüşleri detaylıca sorgulanmıştır. Verilerin analizi konusunda; Tanımlayıcı istatistikler frekans, yüzde, ortalama, standart sapma değerleri ile sunulmuştur. Analizler SPSS 22.0 paket programı ile yapılmıştır. Elit sporcuların takviyelere bakış açılarının demografik ve spor değişkenlerine göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to investigate the knowledge status of athletes about ergogenic support and use of food supplement. The universe of the study consists of professional athletes active in individual and team sports in 2018. The sample of the research; a total of 160 athletes (n = 110 males, n = 50 females) who have been selected by random sampling on a voluntary basis and accepted to participate in the study. The research has been conducted by face-to-face interviews. The questionnaire forms used in the study have been put on the internet and the athletes have been aimed to have easy access. Data collection tools developed by Kobryner (2009) have been used in the study. Research questions have been generally classified in two categories. In the first category, there are descriptive questions about the participants' demographic information as well as their level of sporting and nutritional habits. In the second category, the opinions of athletes about supplements have been questioned in detail. In the analysis of data; Descriptive statistics have been presented with frequency, percentage, mean, and standard deviation. The analyzes have been done by SPSS 22.0 package program. It has been determined that professional athletes' perspectives differ according to demographic and sports variables.