Pancar tozu ve kafein aliminin futbolda dar alan oyunlari üzerine akut etkisi
Acute effects of beetroot powder and caffeine supplementation on small-sided games in soccer
- Tez No: 1006597
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜSLÜM KUZU, DOÇ. DR. NESLİHAN AKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Spor, Beslenme ve Diyetetik, Food Engineering, Sports, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Besin destekleri, Gıda takviyesi, Kırmızı pancar, Dietary supplements, Food supplement, Red beet
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Toksikolojisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gıda Toksikolojisi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, genç futbol oyuncularında pancar tozu ve kafein alımının dar alan oyunlarında (DAO) psikofizyolojik ve teknik cevaplar üzerindeki etkilerini belirlemeyi amaçlamıştır. Çalışmada rasgele, kontrollü, tek kör, tekrarlı ölçüm tasarımı kullanılmıştır. Çalışmaya 16 amatör genç erkek futbolcu (yaş:20.2±1.7 yıl; boy uzunluğu: 181.6±4.9 cm; vücut ağırlığı: 73.8±10.9 kg; antrenman yaşı: 8.6±2.2 yıl) gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılar 4v4 DAO için antrenör görüşüne göre gruplara ayrılmıştır. Sporculara 72 saat ara ile kafein, pancar tozu, kombine kafein ve pancar tozu ve plasebo olmak üzere dört farklı protokol uygulanmıştır. Kafein uygulamaları 4v4 DAO kişi başı 400mg 1 saat öncesinde yapılırken, pancar tozu kapsülü alımıkişi başı 8000 mg 2.5 saat öncesinde gerçekleştirilmiştir. 4v4 DAO sırasında kalp atım hızı monitörü ile oyuncuların kalp atım hızları (KAH) (%KAHort, KAHzirve) kaydedilmiştir. Teknik analiz için video kamera ile oyunlar kayıt altına alınırken,her set sonrası DAO sonrasında, katılımcılardan algılanan zorluk derecesi (AZD), içsel yüklenme (İY) ve egzersiz keyfi ölçeği (KÖ) cevapları toplanmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre, gruplararasında %KAHort, KAHzirve, AZD ve İY cevapları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı bulunmuştur (p<0.05). Bu sonuçlara karşın, kombine kafein ve pancar tozu grubundan elde edilen KÖ cevaplarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir (F=4.315, p=0.004, ηp²=0.223). İkili karşılaştırmalar için yapılan Bonferroni Post-hoc analizi sonucuna göre, kombine kafein ve pancar tozu grubu ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p=0.017). Teknik cevaplarda ise gruplararasındaistatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p<0.05). Sonuç olarak bu çalışma akut olarak alınan kombine kafein ve pancar tozudesteği sonrasında oynanan 4v4 DAO KÖ cevaplarını artırdığını göstermektedir. Futbolcularda, oyundan alınan KÖ cevaplarını artırmak için antrenörler ve uygulamacılar tarafından bu sonuçların oyun öncesinde alternatif bir ergojenik destek stratejisi olarak kullanabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the effects of beetroot powder and caffeine supplementation on psychophysiological and technical responses in small-sided games (SSG) in young soccer players. The study was conducted using a randomized, controlled, single-blind, repeated-measures design. Sixteen amateur soccer players (age: 20.2±1.7 years; height: 181.6±4.9 cm; body weight: 73.8±10.9 kg; training experience: 8.6±2.2 years) voluntarily participated in the study. Participants were divided into groups for 4v4 SSG according to the coach's recomendatiton. Four different protocols were applied to the athletes: caffeine, beetroot powder, caffeine and beetroot powder, and placebo. Caffeine administration was performed 1 hour before 4v4 SSG, while beetroot powder capsule intake was performed 2.5 hours before. During the 4v4 SSG, the players' heart rates (HR) were recorded using a HR monitor. In addition, the games were recorded with a video camera for technical analysis, and after all games, participants were asked to complete questionnaires regarding the rating of perceived exertion (RPE), internal load (IL), and exercise enjoyment scale (ES) responses. According to the findings of the study, no statistically significant difference was found between the groups in terms of %HRrest, HRpeak, RPE, and IL responses (p<0.05). Despite these results, a statistically significant difference was found in the ES responses obtained after the game from the caffeine+beetroot powder group (F=4.315, p=0.004, ηp²=0.223). According to the Bonferroni Post-hoc analysis performed for pairwise comparisons, a statistically significant difference was found between the caffeine+beetroot powder group and the control group (p=0.017). No statistically significant difference was found between the groups in technical responses (p<0.05). In conclusion, this study shows that acute caffeine+beetroot powder supplementation increases 4v4 SSG ES responses. It is thought that coaches and practitioners could use these results as an alternative ergogenic support strategy before games to increase enjoyment responses in soccer players.