Ahmet Ağaoğlu'nun İrşad Gazetesi'ndeki yazıları (1905-1906)
Ahmet Ağaoğlu's articles in The Irsad newspaper (1905-1906)
- Tez No: 588912
- Danışmanlar: PROF. DR. OKAN YEŞİLOT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Tarih, Journalism, History
- Anahtar Kelimeler: Ahmet Bey Ağayev, İrşad, İslam, Müslümanlar, Kafkasya, Rusya, Ermeniler, Ahmet Bey Aghayev, Irshad Newspaper, Islam, Muslims, Caucasus, Russia, Armenians
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Karabağ'ın Şuşa kentinde doğan Ahmet Ağaoğlu (1869-1939), döneminin en önemli gazetecisi, fikir ve siyaset adamlarından biri olan, önemli bir şahsiyettir. Daha öğrencilik yıllarında Fransa'da başladığı yazarlık faaliyetine, Kafkasya'ya döndükten sonra da“halkının cehaletten kurtulması”ve onların haklarının müdafaası için daha yoğun bir şekilde devam etmiştir. Çalışmanın konusu iki açıdan önem arz etmektedir. İlki, Azerbaycan tarihinin siyasi ve kültürel açıdan uyanma dönemi olan XX. yüzyılın başında Ahmet Ağaoğlu'nun faaliyetleri ve düşüncelerinin öğrenilmesi için önemlidir. İkincisi ise dönemin günlük Türkçe gazete olan Hayat gazetesinin kapanmasının ardından Ağaoğlu gibi Azerbaycan'ın diğer aydınlarının da kadrosunda yer aldığı, tek günlük Türkçe gazete olan İrşad gazetesinin önemini anlamaktır. Ahmet Ağaoğlu'nun başyazarı olduğu ve Bakü'de çıkarılan bu gazete Rusya, Türkistan, İran ve Osmanlı coğrafyasında takip edilmiştir. Gazetede sürekli makale yayımlayan Ağaoğlu, İslam âlemi, Rusya Müslümanlarının mücadelesi, gazetenin yayına geçtiği dönemde şiddetlenen Ermeni-Müslüman çatışması, Rusya, İran ve Osmanlı'daki meşrutiyet hareketleri ve İngiltere'nin dış politikası üzerine yazılar yazmıştır. Arap alfabesiyle, İsmail Gaspıralı'nın“Dilde Birlik”fikriyatına uygun olarak Osmanlı Türkçesine yakın bir üslupta Azerbaycan Türkçesi'nde yazılan günlük İrşad gazetesinde, Ahmet Ağaoğlu'nun makaleleri transkript edilmiştir. Bu çalışmada, transkript edilen makalelere dayanarak, şimdiye kadar üzerinde detaylı bir çalışma yapılmamış Ahmet Ağaoğlu'nun İrşad gazetesini çıkardığı dönemdeki düşünceleri ve bu gazetedeki faaliyetleri incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Ahmet Agaoglu (1869-1939), who was born in the Shusha region of Karabakh, is the most important journalist of his time, a distinguished person who is one of the ideas and politicians. He started her writing career in France when he was still a student. After his return to the Caucasus, he continued to do more intensely to free his people from ignorance and to defend their rights. The subject of our thesis is important in two aspects. The first is the political and cultural awakening period of the history of Azerbaijan XX. At the beginning of the century, the activities and thoughts of Ahmet Ağaoğlu and the second one is to understand the importance of İrshad Newspaper which is the only one-day Turkish newspaper, which includes the other intellectuals such as Ağaoğlu after the closing of Hayat Newspaper, the daily Turkish newspaper. This newspaper was published in Russia, Turkestan, Iran and Ottoman geography. He has written extensively on the Islamic world, the struggle of the Muslims of Russia, the Armenian-Muslim conflict, the constitutional movements in Russia, Iran and the Ottoman Empire, and the foreign policy of England. In the Arabic alphabet, İsmail Gaspıralı was written in Azerbaijani Turkish in a language close to Ottoman Turkish in accordance with the idea of Osmanlı unity in language et and published on a daily basis. These articles of Ahmet Ağaoğlu have been transcribed. In this study, based on the transcripted articles, the thoughts and activities of Ahmet Ağaoğlu during the period when he published İrşad Newspaper will be examined.