Bir tasarımcı olarak Erkal Yavi
Erkal Yavi̇ (As adesigner)
  1. Tez No: 588934
  2. Yazar: LEYLA ARLI
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. LÜTFİYE BOZDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Erkal Yavi, Tasarımcı, Modern Sanat, Grafik Tasarım, İllüstrasyon, Erkal Yavi, Designer, Modern Art, Graphic Design, Illustration
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu tez, grafik tasarıma bir ömür vakfeden ve mesleğine uzun yıllar emek veren, değerli bir sanatçının hayatını ve çalışmalarını literatüre aktarmak, sanat tarihinde hak ettiği yeri almasına küçük de olsa bir katkı sağlaması bakımından önem taşımaktadır. Entelektüel ve çok yönlü olan Yavi, fotoğraf sanatıyla da yakından ilgilenmiş, birçok kitabın kapak tasarımını, afiş, dergi ve katalog tasarımı yaparak toplumsal bellekte önemli bir yer edinmiştir. Yavi, farklı malzemeler kullanarak sanatın bazı alanlarında özgün çalışmalar yapan, grafik tasarım sanatına önemli katkılarda bulunan bir tasarımcı, kişiliğiyle yeni kuşak tasarımcılara yol gösteren, referans oluşturan öncü bir sanatçıdır. Bu tez Erkal Yavi'nin kendisiyle, eserleri ve yaşamı hakkında röportaj yaparak ve Yavi ile ilgili araştırma yaparak oluşturulmuştur. Bu konu hakkında çalışılma amacı, Erkal Yavi'ye ve sanatına dair bilgilerden sanatçıların ve sanatçı adaylarının yararlanması ve onun hakkında bilgi edinmesidir. Bu çalışma Erkal Yavi'nin eserleri, sanata bakış açısı ve Türk Grafik Sanatı'na olan katkıları üzerine olup; aynı zamanda Yavi'nin yaşamından da esintiler içeren yarı biyografik bir tezdir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to identify the importance of providing opportunity to a precious artist, who devotes a lifetime to graphic design and makes a great effort through long ages, to transform his life and works into the literature and to get to his just place in art history. Yavi, with his intellectuality and sophistication, is also closely interested in art of photography and gets a significant place in social memory via his book cover, poster, magazine and catalogue designs. Yavi is a pioneer artist, who creates unique works on various fields of art by using different materials; leads the way and becomes a reference for fresh designers with his identity as a great contributor of graphic arts. This thesis aims to reveal the knowledge behind his works and provide information for the artists and artist nominees by the interview which has done with Erkal Yavi personally and the broad researches about his artworks and life. This thesis is semibiographical and tackled by Erkal Yavi's artworks, his perspective on art and the contributions to the Turkish graphic arts as well as memoirs of Yavi's life story.