Eğitimde yaratıcı dramanın sığınmacı çocukların uyum sürecine etkisi
The effect of creative drama in education on the adoptation process of child asylum seekers
- Tez No: 588933
- Danışmanlar: PROF. DR. YEŞER YEŞİM ÖZER YÜRÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyal Hizmetler, Education and Training, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Göç, Sığınmacı, Yaratıcı Drama, Oyun, Uyum, Sosyal Hizmet, Sosyal Politika, Migration, Asylum- Seeker, Creative Drama, Play, Adaptation, Social Services, Social Policy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Politika ve Sosyal Hizmetler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Türkiye son yıllarda artan göç hareketleri karşısında sığınmacı nüfusunun ciddi boyutlara ulaştığı bir ülke olarak uyum sorunlarıyla karşı karşıya kalmaktadır. En temel çocuk haklarından olan eğitim göç hareketleri karşısında kayıp bir neslin oluşmaması adına önemli bir role sahiptir. Araştırmada eğitimde yaratıcı dramanın sığınmacı çocukların uyum süreçlerine etkisi ele alınmıştır. Bu bağlamda İstanbul Zeytinburnu Kazım Özalp İlkokulun'da eğitim gören farklı ülkelerden sığınmacı öğrenciler ve Türkiye vatandaşı olan öğrencilerden oluşturulan karma gruba disiplin boyutuyla tasaralanan yaratıcı drama atölyeleri uygulanmıştır. Göç hareketleri karşısında çocuğun bütüncül iyi olma halinin desteklenmesinin, sağlıklı sosyal temas alanlarının oluşturulmasının ve çocuğun katılım hakkının desteklendiği süreçlere dahil olmasının uyum sürecine doğrudan katkı sunacağına inanılmaktadır. Çalışmada yapısı gereği katılım hakkını doğrudan gerçekleştiren aktif ve yaşayan bir süreç olan yaratıcı drama süreçlerine yer verilmiştir. Bu çalışmanın kapsayıcı eğitim ortamlarının inşasında alternatif yöntemlere başvurulmasında ve üretilecek sosyal politikalarda bir kaynak görevi üstlenebilmesi umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Turkey as a country where asylum-seeker population reached serious proportions in recent years as a result of increased immigration movement is faced with adaptation problems. Education, which is one of the basic children's rights, has an important role in order to avoid a lost generation in consequence of migration movements. In the research, the effect of creative drama in education on asylum-seeker children's adaptation process was discussed. A group of asylum-seeker students from different countries studying in Istanbul Zeytinburnu Kazim Ozalp Elementary School and a mixed group of Turkish students have both been implemented creative drama workshops. It is believed that -in the face of migration movements- supporting the child's holistic well-being, creating healthy social contact areas and the child's being involved in the processes in which her/his right to participate is supported will directly contribute to the adaptation process. Creative drama processes, which are an active and living process and which directly fulfill the right of participation thanks to its structure, are included in this study. It is hoped that this study will be able to serve as a resource in the implementation of alternative methods in the construction of inclusive education environments and in the social policies to be produced.