Pers (Akhaimenid) Kralı I. Kserkses'in Yunanistan seferinin Anadolu güzergahı: Güncel arkeolojik ve tarihsel coğrafya bulguları ışığında genel bir değerlendirme
The persian ( Achaemenid) King Xerxes' route from Anatolia towards Greece: A general evaluation in the light of recent archeological and historical geography findings
- Tez No: 588969
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKET DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Persler, Oluz Höyük, Thermopylai, Sparta, Anadolu, Persian, Anatolia, Oluz Höyük, Thermopylai, Sparta
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Akhaimenid Hanedanı'ndan Anşan'ın kralı Kral Büyük Kyros tarafından kurulan Akhaimenid Krallığı ülke sınırları, ardılları Kambyses ve Dareios döneminde Indus Vadisi'nden Ege'ye, Orta Asya'dan Nil'e kadar genişlemiştir. Yunan anakarası üzerine sefer düzenlemeyi düşünen I. Dareios'un ölümünün ardından yerine geçen oğlu I. Kserkses babasının yarım bıraktığı işi tamamlamak üzere MÖ 481 – 480 yılları arasında Yunan anakarasına sefer düzenlemiştir. Bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmalarda bu seferin Anadolu güzergâhı yeteri kadar ele alınmadığı için bu çalışmada, I. Kserkses'in Susa'dan yola çıktıktan sonra Anadolu'daki hangi güzergâhları takip ederek Yunan anakarasına ulaştığı, yolculuk sırasında hangi bölgelerde karargâhlar oluşturduğu, ordunun hangi uluslardan oluştuğu ve bu sefer için Kritalla olduğunu düşündüğümüz Oluz Höyük'ün önemi incelenmiştir. Bu tez hazırlanırken olağan arkeolojik yöntemlerin yanı sıra tarihsel metodoloji yöntemi ve kütüphane çalışmaları yapılarak I. Kserkses'in Yunan Anakarasına gerçekleştirdiği seferin Anadolu güzergâhının haritası çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Achaemenid Kingdom, founded by the Great King Kyrus, was extended from the Indus Valley to the Aegean, from Central Asia to the Nile during the reigns of Kambyses and Dareios. Following the death of Dareios I, Xerxes I, the son of Dareios I, set off towards Greek mainland (481 - 480 BC) to complete the work left by his father. Since Anatolian route of this expedition hasn't been examined sufficiently, in this thesis the subjects which were examined include which route was followed by Xerxes I, in which regions military quarters were formed, the importance of Oluz Höyük (Kritalla?) for the expedition and soldiers from different nationalities. While writing this thesis, besides historical archaeological methods, historical methodology method and library studies were carried out and map of Anatolian route towards Greek mainland was prepared.