Karşılaştırmalı Yunan Pers sanatı
Comparative Greek Persian art
  1. Tez No: 926213
  2. Yazar: GÜNDÜZ ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN SABRİ ALANYALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Yunan sanatı, Pers sanatı, Anadolu Pers sanatı, Persepolis, Pasargadae, Greek art, Persian art, Greco-Persian art, Persepolis, Pasargadae
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 675
Özet
Büyük Kyros'un MÖ 546 yılında Lydia'yı işgali ve başkent Sardeis'i ele geçrimesi ile başlayan Anadolu'daki Pers egemenliği Makedonyalı Büyük İskender'in Pers kralı III. Dareios'u MÖ 333'te İssos Savaşı'nda yenilgiye uğratması ile yaklaşık iki yüz yıl sürmüş ve bu dönem Anadolu'da“Pers Dönemi”ya da“Akhaemenid Dönemi”olarak adlandırılmıştır. Çalışmanın başlığı olan Karşılaştırmalı Yunan ve Pers Sanatının esas konusu bu dönemleri kapsayan ve birbirleri ile etkileşim içerisinde olan bu iki büyük kültür ve uygarlığın üretmiş olduğu maddi kültür ve dolayısı ile sanatsal çıktılarını değerlendirerek bir karşılaştırma yapmaktır. Bu çalışmada Yunan sanatı, Anadolu sanatı ve Pers sanatı mümkün olduğunca ait oldukları coğrafya içerisindeki Anıtsal alanlardaki mimari yapılar, heykeltıraşlık eserleri ve küçük buluntular değerlendirilerek bir sonuca varılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın ulaştığı en önemli sonuçlardan bir tanesi özellikle Yunan karasında Akropolis üzerinde Parthenon tapınağı friz kabartmaları ile Persepolis Apadana kabartmalarının fonksiyonel olarak bir imparatorluk imgesini temsil etmeleridir. Bu durumda Parthenon kabartmalarının kompozisyon olarak Apadana kabartmalarını örnek almış olması muhtemeldir. Anadolu'da ise Pers egemenliği ile birlikte görülen yeni imparatorluk sanatı özellikle Yunan algısında sanatçıların bakış açılarını değiştirmiş ve bu Attika vazo resimlerine Yunanlıların gözünde Pers ikonografilerini yansıtmaları ile yeni bir boyut kazanmıştır. Pers İmparatorluk sanatının Anadolu coğrafyasına yansıması ise Pers satrap ve üst yöneticileri aracılığı ile olmuştur. Yerel Anadolu sanatına Pers sanat unsurlarının eklenmesi Anadolu-Pers, Yunan sanat unsurlarının eklenmesi ise Greko-Pers sanatı olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The Persian sovereignty in Anatolia, which began with the invasion of Lydia by Cyrus the Great in 546 BC and the capture of the capital Sardis, lasted for about two hundred years after Alexander the Great of Macedon defeated the Persian king Dareios III at the Battle of Issos in 333 BC and this period was called the Persian Period or Achaemenid Period in Anatolia. The main subject of the Comparative Greek and Persian Art, which is the title of the study, is to make a comparison by evaluating the material culture and therefore the artistic outputs produced by these two great cultures and civilisations that cover these periods and interact with each other. In this study, Greek art, Anatolian art and Persian art have been tried to be concluded by evaluating the architectural structures, sculpture works and small finds in the monumental areas within the geography they belong to as much as possible. One of the most important results of the study is that the frieze reliefs of the Parthenon temple on the Acropolis, especially on the Greek mainland, and the Apadana reliefs of Persepolis functionally represent the image of an empire. In this representation, it is likely that the Parthenon reliefs were modelled on the Apadana reliefs in terms of composition. In Anatolia, the new imperial art seen with the Persian sovereignty changed the perspectives of the artists, especially in Greek perception, and this Attic vase painting gained a new dimension with the reflection of Persian iconography in the eyes of the Greeks. The reflection of Persian imperial art on the Anatolian geography was mediated by Persian satraps and high rulers. The addition of Persian art elements to local Anatolian art is considered Anatolian-Persian, while the addition of Greek art elements is considered Greco-Persian art.