Osmanlı – Bulgar ilişkileri (1914-1918)
The relations of Ottoman – Bulgaria (1914-1918 )
- Tez No: 588968
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURTEN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Bulgaristan, Birinci Dünya Savaşı, Ottoman Empire, Bulgaria, World War I
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Balkan Savaşları'nda Osmanlı Devleti ile karşı karşıya gelen Bulgaristan ne yazık ki istediğini elde edememiş ve savaştan büyük hayal kırıklığı ile ayrılmıştır. Böylece Makedonya hayallerine veda eden Bulgaristan'ın Birici Dünya Savaşı ile beraber ümitleri tekrardan yeşermiştir. Osmanlı Devleti ise savaşa İttifak Devletleri'nin yanında girerek safını belli etmiştir. Bulgaristan savaşın gidişatını bir süre takip edip Osmanlı Devleti'nden birtakım tavizler kopardıktan sonra İttifak Devletleri'nin yanında savaşa dahil olmuştur. Birinci Dünya Savaşı'nda istediğini alamayan Bulgaristan ve Osmanlı Devleti yenik düşerek Selanik ve Mondros Ateşkes Antlaşması'nı imzalamak zorunda kalmışlardır. Bu süre zarfında iki ülke arasında ilişkiler sekteye uğrasa da Milli Mücadele ile beraber yakınlaşmalar yeniden başlayacaktır. Bu çalışmada, değişen siyasi dengeler ışığında 1914-1918 arası Osmanlı – Bulgar ilişkilerini ele alarak değerlendireceğiz.
Özet (Çeviri)
Bulgaria which comes against the Ottoman Empire in the Balkan Wars, unfortunately could not find what Bulgarian expected and they were disappointed by getting out war. So, Bulgaria which gave up on dreams of Macedonia made hopes with the World War I again. Ottoman Empire took a side by taking places on the side of alliance states. Bulgaria followed the progress of the war for a while, and then Bulgaria took place on the side of alliance states by taking some privilege from the Ottoman Empire. The Ottoman Empire and Bulgaria, which cannot find what they expected in the World War I, were defeated and had to sign Montrose and Thessalonica Armistice. During this time, in spite of the deterioration between the two countries, they started to get closer together with the Independence War. In this study, Ottoman – Bulgaria relations have been handled and evaluated in the light of changing political balances.