Kemoterapiye bağlı olan bulantı-kusmanın kontrolünde hemşirelik uygulamalarının etkisi
  1. Tez No: 58899
  2. Yazar: SULTAN KAV (BOSTANCI)
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAN AKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kemoterapiye bağlı bulantı ve kusma -Cisplatin -Hemşirelik Bakımı iv, Chemotherapy induced nausea and vomiting -Cisplatin - Nursing management
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Araştırma kemoterapiye bağlı bulantı kusmanın kontrolünde hemşirelik uygulamalarının etkisini belirlemek amacıyla deneysel olarak planlanmıştır. Araştırma, Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Hastanesi Medikal Onkoloji Polikliniği ve Ankara Üniversitesi îbni Sina Hastanesi İç Hastalıkları Gündüz Tedavi Ünitesi'nde Cisplatin içeren kemoterapi protokolünü ilk kez alan, en az ilkokul mezunu, Ankara ili sınırları içinde oturuyor olan ve telefonu olan hastalar üzerinde yapılmıştır. Araştırmanın evreni konusunda kesin bir sayı belirlenemediğinden örneklem seçiminde“süre”esas alınmış ve yukarıda belirtilen özelliklere uygun 18 yaşından büyük hastalar araştırma kapsamı içinde tutulmuştur. Hastalar 1. kür tedavilerinde kontrol grubu, ikinci kür tedavilerinde ise deney grubu olarak kabul edilmiştir. Verilerin toplanmasında deney ve kontrol grubu için ayrı hazırlanan anket formu, deney grubu için hazırlanan eğitim içeriği ve her iki grup için hazırlanan bulantı - kusma için özbakım günlüğü kullanılmıştır. Araştırmanın ön uygulaması sonucunda son halini alan anket formu, eğitim içeriği ve özbakım günlüğü aracılığıyla 15 Kasım 1996 - 15 Haziran 1997 tarihleri arasında, yedi aylık süre içinde toplam 42 hasta üzerinde araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen verilerin değerlendirilmesinde bağımlı gruplarda iki yüzde arasındaki farkın önemlilik testi, Fisher' in kesin ki kare testi, Kolmogrov Simirnov testi ve Pearson korelasyon analiz yöntemleri kullanılmıştır. Deney ve kontrol grubundaki hastaların kemoterapinin 1. ve 7. günleri arasında her gün için sabah, öğle, akşam ve gece meydana gelen bulantı - kusma sıklık ve yoğunluğuna bakılmış; genel olarak aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuş olup, deney grubundaki hastaların kontrol grubundaki hastalara göre daha az sayı ve yoğunlukta bulantı- kusma yaşadıkları saptanmıştır. Sonuçta, deney grubuna uygulanan eğitim ve danışmanlık hizmeti kemoterapiye bağlı bulantı- kusmanın kontrolünde etkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The study has been planned as experimental with the purpose of the nursing management act on control of chemotherapy induced nausea and vomiting. This study took place in Hacettepe University Oncology Centre Medical Oncology Unit and Ankara University îbn-i Sina Hospital Internal Medicine Daily Treatment Unit and patient was selected as they are taking chemotherapy which contains Cisplatin for the first time and at least greduated primary school, must be living in Ankara city territory, who has got telephone. As it was not possible to determine a definite number for the universe of the study, the sample selection was based on“time”and all of the patients who fullfill the criteria abow and older than 18 years old included in the study. The patients accepted as control group at the first treatment and as experiment group at the second treatment. For data collection questionaire which is seperately prepared for control and experiment group, education material for experiment group and for both group nausea and vomiting self care diary basing on literature were used. After pre-application we corrected those three materials that are applied to 42 patients in total, during a period of 7 months between november 15.th 1996- June l.st 1997. Results were apprasied by Fisher's chi square test, Kolmogrov- simirnov tests, Pearson's correlation analysis and between two percentile's distinction importance test in related samples. We concerned about the nausea and vomiting which was occured during the chemotherapy days between 1 and 7. For every days patients had recorded nausea and vomiting at morning, noon, evening and night. Then nausea and vomiting frequencies and severity were evaluated for each time. Results showed that, generally difference is important, patients in experiment group had experienced less severe and count of nausea and vomiting than control group. Finally education and consultation that are applied to experiment group was founded effective on control of chemotherapy induced nausea and vomiting.