Böbrek transplantasyonlu hastaların psikolojik gereksinimleri
Psychological needs of the patients after transplantation
  1. Tez No: 58898
  2. Yazar: NAZMİYE KAÇMAZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BESTİ ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nefroloji, Psikiyatri, Nursing, Nephrology, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Transplantasyon, psikolojik gereksinim, böbrek transplantasyonu sonrası hemşirelik bakımı. iv, Transplantation, psychological need, nursing care after kidney transplantation
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Bu araştırma, böbrek transplantasyonu sonrası hastaların psikolojik problemlerini belir lemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini; İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Haydarpaşa Numune Hastanesi 'nde 01.09. 1995/31.01.1997 tarihleri arasında böbrek transplantasyonu yapılan ve kontrole gelen toplam 60 hasta oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, 'kişisel bilgi formu' ve araştırmacı tarafından geliştirilen, geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılan 'psikolojik gereksinimleri belirleme formu' kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, yüzdelik, tek yönlü varyans analizi, t - testi ve regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre; böbrek transplantasyonlu hastaların psikolojik gereksinimlerini etkileyen değişkenler hastanın cinsiyeti, mesleği, maddi ihtiyaçlarım karşılama durumu, kronik böbrek yetmezliği tanışım aldığı süre, transplantasyon süresi, tedaviye yükledikleri anlam ve transplantasyon sonrası yaşadığı tıbbi ve sosyal problemler olarak belirlenmiştir. Buna göre, transplantasyon sonrasında hastaların psikolojik gereksinimlerinde önemli değişiklikler olduğu saptanmış ve sonuçlara uygun öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The aim of this study is to detect the psychological needs of the patients after renal transplantation. The study subjects were 60 patients drawn from the hospitals of Istanbul Medical Faculty, Cerrahpaşa Medical Faculty, Marmara Medical Faculty and Haydarpaşa Numune Hospital. All of the patients were undergone the renal transplan tation between 01. 9. 1996 and 31. 1. 1997“Patient's Personel Form”and“Psychological Needs Inventory”were applied to the patients. The second inventory was developed by researcher and its validity-reliability study was completed. One- percentages variance analysis, t-test, and regression analysis were used for the statistical analysis of the data. Our findings show that; sex, profession, occupational status, duration of chronic renal illness, length of post-transplantation period, attributed meaning to the treatment and medical-social problems that experienced during the posttransplantation period are the variables that determine the psychological heeds. Also, after transplantation there were remarkable differences in psychological nçeds bf the patients.