Hemşirelerin kanserden korunma ve kanserin erken tanısına ilişkin bilgi düzeyleri
Levels of nurses about their prevention from cancer and early detection of cancer
- Tez No: 58900
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT SEVİĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Onkoloji, Nursing, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Sağlık ocağında çalışan hemşire, kanser, korunma ve erken tanı, nurse working at the health center, cancer, prevention and early detection
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Araştırma hemşirelerin kanserden korunma ve kanserin erken tanısına ilişkin bilgi düzeylerini saptamak amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde kalan ilçelerdeki sağlık ocaklarından 20'sinde görev yapan 150 hemşire örneklemi oluşturmuştur. Araştırmada verilerin toplanmasında soru kağıdından yararlanılmıştır. Soru kağıdını birinci bölümünde hemşireleri tanıtıcı bilgilere ilişkin sorular, ikinci bölümde ise bilgi soruları yer almaktadır. Bilgi soruları, her konu için bir çizelge olacak şekilde üç çizelgede toplanmıştır. Çizelge 1; kanserden korunma, Çizelge 2; kanserin erken tanısı, Çizelge 3; hemşirelerin yönlendirecekleri erken tanı yöntemleri konusunda bilgi sorularını içermektedir. Soru kağıdı, araştırmacı tarafından 6-28 Haziran 1996 tarihleri arasında uygulanmıştır. Hemşirelerin izinli oldukları ve görev yeri değişikliği nedeniyle 120 hemşire ile görüşülmüştür. Soru kağıdı ile elde edilen veriler yüzde olarak değerlendirilmiş, Ki-kare önemlilik testi yapümıştır. Değerlendirme sonucunda, hemşirelerin kanserden korunma konusunda bilgi puanları ortalamanın altındadır. Kanserin erken tanısı konusunda bilgi puanları kanserden korunmaya oranla daha yüksek olmasına rağmen yeterli değildir. Hemşirelerin yönledireceği erken tanı yöntemlerine ilişkin bilgi puanları ortalamanın üstünde bulunmuştur. Bilgi puanlarına etki edenbağımsız değişkenlerin neler olduğu incelenmiş sadece eğitimin etkili olduğu görülmüştür. Bu çalışma sonucunda hemşireler için, görev yeri neresi olursa olsun kanserden korunma ve erken tanı konusunda görev içi eğitim verilmesi ve sürekliliğin sağlanması, kanserojen maddeler ve erken tanı konmasıni sağlayacak belirtileri hatırlatıcı formların hazırlanması ve hizmet içi eğitimde meme, baş, boyun, Akciğer, karaciğer, mide, kemik ve prostat kanserlerine ağırlık verilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This Research has been carried out asa description in order to determine information levels of nurses about their prevention from cancer and early detection of cancer. 150 nurses who have been employed in 20 of health centers within townships located within borders of Metropolitan Municipality of Ankara have been taken as sample. Questionnaire has been used for gathering data and information in the research. In this first section of the Questionnarie questions about descriptive information and in the second section questions cancerning information have been included. Questions on information have been gathered under three table, one table for each subject. Table- 1: Prevention from cancer, table -2: Early detection of cancer, tablo-3: Early diagnasis methods to be directed by nurses. Questionnaire has been put into practice by the researcher on 6-28 June 1996. Interview has been made with only 120 nurses due to their being off duty and change of place of ofice. Data and information obtained through the Questionnaire have been avaluated in percentage, and“Kikare”importance test has been made. As the result of evaluation, it has been found that information points of nurses about prevention from cancer are below the average. Although information points in resrject to early detection of cancer are higher than the points regarding prevention from cancer, they are not saticfactory. Information points concerning early diagnosis methods to be directed bynurses have been found above the average. What are the independent variations affecting information points has been examined and it has been found that it was only affected by education. As the result of this study it has been proposed that whatever the place of office, training, on-the-job is to be provided on prevention from cancer and early detection and its continuity is to be ensured, and that forms to remind symptoms to ensure early deteciton and cancerogenic articles are to be prepared and emphasis is to be made on-the-job training for breast, neck, lung, liver, stomach bone and prostate cancers.