Ulusal eğitim programından Uluslararası Bakalorya (IB) Eğitim Programına geçişte yöneticilerin liderlik zorlukları
Leadership challenges in transition from national educational programme (Non-IB) to international baccalaureate (IB) educational programme
- Tez No: 588999
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAHİN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), Uluslararası Bakalorya Eğitim Programı (IB), Leadership, Ministry of National Education (MoNE), International Baccalaureate Education Programme (IB)
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Uluslararası Bakalorya teşkilatı tam kapsamlı K-12 eğitim programıdır. Program, eğitim yoluyla daha iyi bir dünya oluşturmak için yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Öte yandan, okul liderliğinin uluslararası programları ulusal program ile birlikte yürütülmesinde ve uygulamada sorunlar ve zorluklarla karşılaştığı görülmektedir. Okul yönetiminde liderlik, okulun hedeflerine ulaşmasında etkili bir rol oynamaktadır. İyi bir lider eğitim kurumunun hedeflerine ulaşması için gereken kaynakları sağlama ve o kaynakları kullanma becerisine sahip olması gerekir. Tüm dünyada aynı eğitim kalitesi ile dünya vatandaşı yetiştirme amacında olan Uluslararası Bakalorya eğitim programı Türkiye'de 76 okulda eğitim verilmektedir. IB, kaliteli eğitim verirken saygılı, özenli ve kendine güvenen genç bireyler geliştirmeyi amaçlamaktadır. Ulusal programa ek olarak Uluslararası Bakalorya eğitimi programını uygulamaya başlayan okulların idarecileri olan eğitimciler bu yeni eğitim sistemiyle birçok farklı liderlik becerisi geliştirmek zorunda kalacaklar. Eğitimin önemli lokomotiflerinden biri yönetim birimidir. Okul yönetiminde liderlik ise okulun amaçlarını gerçekleştirmesi açısından etkili rol oynamaktadır. İyi bir okul lideri, okul içinde hedeflenen amaçlara odaklanarak hem kaynak sağlayan hem de o kaynakların kullanılmasına dair yeterliliklere sahip olan kişi şeklinde ifade edilebilir. Eğitim liderliği ise sadece ulusal eğitimi yönetmek değildir, gerektiğinde uluslararası eğitimleri okul sistemine entegre etmektir. Türk eğitim sisteminde bu vizyona sahip liderler ile beraber uluslararası eğitim programları ülkemizdeki okullarda eğitim vermektedirler. Türk eğitim sistemi ile IB eğitim programı bir arada uygulayan yapan okullarda yöneticilik yapan eğitimciler, bu yeni eğitim sistemi ile farklı birçok liderlik anlayışı geliştirmek zorunda kalacaklardır. Bu araştırmada Türk eğitim sisteminde yöneticilik yapan eğitim liderlerinin IB eğitim programını bir arada yürütülmesinde yaşadıkları zorlukları araştırılacaktır.
Özet (Çeviri)
The International Baccalaureate is a full-scale K-12 educational Program. The programme aims to help build a better world through education. On the other hand, it is observed that school leaderships face challenges and difficulties in implementing and running the international programmes together with the national programme. Leadership in school administration plays an effective role in achieving the school's goals. A good leader needs to be able to provide and utilize the necessary resources for the educational institution to achieve its goals. The International Baccalaureate educational program, the aim of which is to bring up global citizens with the same quality of education all over the world, is currently offered in 76 schools in Turkey. Through the high-quality education offered, IB aims to develop respectful, attentive and confident young individuals. Educators serving as administrators of the schools which are implementing International Baccalaureate educational programme in addition to the national educational programme will have to develop many different leadership skills with this new education system. One of the key engines of education are the administrative departments. And leadership in school administration plays an important role in achieving the objectives of the school. A good school leader can be defined as a person who both provides resources and has the competence to use those resources by focusing on the goals of the school. Educational leadership is not only managing the national education programme, but also integrating international education into the school system when necessary. And in our country, international education programmes are offered in schools with the work of such visionary leaders. And with this new educational system, educators who are administrators in schools that implement IB educational programme together with the Turkish national education system will have to develop many different leadership insights. This study will cover the difficulties experienced by administrative leaders of education under the Turkish education system in conducting the IB education programme together with the national programme.