Kış turizmi destinasyonlarının rekabet gücünün belirlenmesine yönelik bir araştırma:Erzurum, Erzincan ve Kars illeri örneği
A research on determi̇ni̇ng the competi̇ti̇ve power of wi̇nter touri̇sm desti̇nati̇ons: Samples of Erzurum, Erzi̇ncan and Kars provi̇nces
  1. Tez No: 589049
  2. Yazar: TUĞÇE FULYA ERCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN DEMİRDÖĞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Rekabetçi ve Destinasyon Konumlandırma, Destinasyon Rekabetçiliği, Kış turizmi, Competitive and Destination Positioning, Winter tourism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalışmada Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nin önde gelen üç kış turizmi destinasyonunun (Erzurum, Erzincan, Kars), rekabetçi konumları ve rekabetçi üstünlük alanları belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak nitel ve nicel teknikleri birlikte uygulanmaktadır. Nicel araştırma kapsamında söz konusu destinasyonlarda toplamda 555 yerli ziyaretçiye anket uygulanmıştır. Nitel araştırmada ise, üç destinasyon bölgesinde bulunan konaklama tesislerindeki yöneticilerle görüşülmüştür. Nicel analiz verilerine göre, yaş, cinsiyet, eğitim durumu, gelir seviyesi gibi genel demografik sorular ile kayak turizmi davranışları ve eğilimlerine ilişkin sorulara yönelik farklılık bulunmuştur. Ayrıca, önem ölçeği ve değerlendirme ölçeğine ek olarak motivasyon ve memnuniyet eğilim ölçekleri arasından da farklıların olduğu tespit edilmiştir. Nitel analiz verilerine göre, destinasyon temsilcilerinin ziyaretçi algılarının haklı oldukları ortaya konulmaktadır. Bu kapsamda söz konusu Erzurum, Erzincan, Kars kış destinasyonları temsilcileri mevcut rekabetçi konum üzerinde destinasyon bölgelerinin tanıtımının yapılmamasını etkili bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, three leading destinations of winter tourism (Erzurum, Erzincan, Kars) of the Eastern Anatolia Region of Turkey were studied to determine the competitive position and competitive advantages. Qualitative and quantitative techniques were applied together as a data collection tool. In the scope of the quantitative research, a survey was applied to 555 local visitors in total. In the qualitative research, the managers in the accommodation facilities in three destinations were interviewed. According to quantitative analysis, certain differences were found to be between general demographic questions such as age, gender, education level, income level, and the questions related to ski tourism behaviours and tendencies. In addition to the importance scale and evaluation scale, it was found that there were differences between the motivation and satisfaction tendency scales. According to the qualitative analysis data, it is revealed that destination perceptions of destination representatives are justified. In this context, the representatives of the winter destinations in Erzurum, Erzincan and Kars have found it effective not to publicise destination regions on the current competitive position.