Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'nde eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilerin sosyal uyum süreci
Social adaptation process of foreign students at Karamanoğlu Mehmetbey University
  1. Tez No: 589076
  2. Yazar: TUĞBA ALASIRT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RECEP AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye'deki Yabancı Uyruklu Öğrenciler, Sosyal Uyum, Etkileşim, Karşılaşma, Kültürel Uyum, Foreign Students in Turkey, Social Cohesion, Interaction Overview, Cultural Adaptation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Son yıllarda hem dünya da hem de Türkiye'de yabancı uyruklu öğrencilerin ülkeler arası hareketliliği artmaktadır. Bu hareketlilikte teknolojinin ve sosyal ağların kullanımı önemlidir. Özellikle öğrencileri eğitim göçüne sürükleyen itme-çekme faktörleri gibi pek çok etken öğrencilerin kendilerini daha iyi eğitim fırsatı yaratmak ve sosyo-kültürel açıdan gelişim göstermek amacıyla farklı ülkelere gitmeleri ile sonuçlanmaktadır. Farklı ülkelerde eğitime başlayan öğrenciler ülke ve yaşanılan şehirde uyum sorunlarıyla karşılaşabilmektedir. Bu çalışmada, üniversite öğrencilerinin, üniversite ve kent içindeki karşılaşmalarından doğan etkileşimi ve bu etkileşimin sosyal uyuma etkisi ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın amacı öğrenciler ve yerel hak arasındaki karşılaşmalardan doğan etkileşimin uyumlanmanın sağlanıp sağlanmadığına dair bir sonuca ulaşmasını sağlamaktır. Ulaşılan sonuçtan hareketle öğrencilerin uyumlanıp, uyumlanamadıkları ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Uyum sürecinin ortaya çıkışında karşılaşmalar, dolayısıyla kullanılan ortak alanlar önemli yer tutmaktadır. Bu ortak alanlar ise üniversite kampüsü ve şehir içerisinde bulunan kamusal alanlardır. Çalışmanın önemi kamusal alanlarda karşılaşan öğrenci ve yerel halkın karşılıklı etkileşimidir. Bu etkileşimleri anlayabilmek adına yarı yapılandırılmış görüşme formları eşliğinde görüşmeler ve gözlemler yapılmıştır. Çalışmada gözlemler tüm öğrenciler için geçerli iken görüşmeler 21 tane yabancı uyruklu öğrenci ve 16 yerel halkla sınırı kalmıştır. Bu sınırın belirlenmesinde ise doyum noktasına dikkat edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, both Turkey and the entire world, international mobility of foreign students is increasing. Globalization, effective use of social networks and factors such as pushing and pulling factors that drive students to the process of educational migration, enable students to go to the different countries to create better educational opportunities and develop socio-cultural aspects. Students going to different countries face adaptation problems. In this study, the interaction of micro-scale university students and students arising from the university and the city and the effect of this interaction on social harmony will be discussed. The aim of this study is to highlight the impact of interaction between foreign students and the local people. Based on the results, it will examine whether those foreign students are compatible or not in regard that people come from different countries with different cultures and behaviour. Does those behaviour be acceptable in University environment and the society at all? So the importance of this study is to examine the compatibility of those behaviour. The method of data collections used is interview with observation and semi-structured interview. In this study, the observation done to all students, while the interview was limited only to 21 foreign students and 16 citizens. Saturation point is an important factor in determining this limit.