Muhammed b. Salih el-Useymîn ve Şerhu Riyâzi's-Sâlihîn adlı eseri
Muhammed Ibn Salih al-Uthaymeen and his work titled 'an explanation of Riyadh al-Saliheen'
  1. Tez No: 589077
  2. Yazar: ORXAN KARİMOV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET UYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İbn Useymîn, Riyâzü`s-Sâlihîn, İmam Nevevî, Şerh, Sünnet, Me-tod, Ibn Al-Uthaymeen, Riyadh Al-Saliheen, Imam Nawawi, Commentary, Method, Sunnah
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Hadis edebiyatının önemli eserlerinden biri de İmam Nevevî`nin Riyâzü's-Sâlihîn adlı eseridir. Bu eser, telif edildiği zamandan bugüne kadar alimler tarafından hak ettiği de-ğeri kazanmış ve pek çok şerhi yapılmıştır. Bu şerh çalışmalarından biri de muasır alim-lerden olan İbn Useymîn`in telif ettiği Şerhu Riyâzi's-Sâlihîn adlı eserdir. Çalışmamızın ana gayesi, İbn Useymîn`i ilim ehline daha da yakından tanıtmak ve yazmış olduğu Şerhu Riyâzi's-Sâlihîn adlı eserin metodunu ortaya koymaktır. Tez giriş, üç bölüm ve sonuçtan meydana gelmektedir. Giriş kısmında araştırmanın ko-nusu, amacı, metodu, kaynakları ve hadis şerhçiliğinin tarihi gelişimi ve önemi anlatıl-mıştır. Birinci bölümde İbn Useymîn'in hayatı, ilmî şahsiyeti, hocaları ve çeşitli sahalardaki ilmî eserleri ile ilgili bilgiler ele alınmıştır. İkinci bölümde eserin tanıtımı, kaynakları ve kaynaklardan yararlanma metodu ele alın-dıktan sonra, İbn Useymîn`in şerhinde metin açısından yaptığı tüm çalışmalar örneklerle detaylı bir şekilde incelenmiş ve izlediği şerh metodu ortaya konulmuştur. Üçüncü bölümde ise, Şerhu Riyâzi`s-Sâlihîn`in değeri, kendisinden önceki şârihlerin İbn Useymîn üzerindeki etkileri, İbn Useymîn'in kendisinden sonraki şârihlere etkisi, Şerhu Riyâzi's-Sâlihîn'in diğer Riyâzu's-Sâlihîn şerhleri arasında yeri ve önemi gibi konular yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Riyadh Al-Saliheen of Imam Nawawi is one of the important works in hadith literature. From its writing until today, this work has acquired the value it deserves by scholars and many commentaries have been written on it. An Explanation of Riyadh Al-Saliheen, which was written by Ibn Al-Uthaymeen, a contemporary scholar, is one of those com-mentaries. The main subject of our study is to introduce Ibn Al-Uthaymeen to the science world more closely and to reveal the method of his work An Explanation of Riyadh Al-Saliheen. The thesis consists of an introduction, a body of three chapters and a conclusion. The introduction chapter explains the subject matter, aim, method and sources of the rese-arch and the historical development of hadith commentary. The first chapter provides information about the life, scientific personality and teachers of Ibn Al-Uthaymeen and about his scientific works in various fields. After introducing the work and reviewing its sources and method of using sources, the second chapter examines in detail all the textual works made by Ibn Al-Uthaymeen in his commentary and reveals the commentary method he followed. The third chapter contains topics such as the value of An Explanation of Riyadh Al-Saliheen, the impact of the preceding commentators on Ibn Al-Uthaymeen, the impact of Ibn Al-Uthaymeen on the commentators succeeding him, the place and importance of An Explanation of Riyadh Al-Saliheen among the other commentaries on Riyadh Al-Saliheen.