19. yüzyıl Konya'sında tasavvuf
Sufism in Konya in the XIX Century
- Tez No: 589075
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Konya, 19. Yüzyıl, Konya'da Tasavvuf Kültürü, Konya Tekkeleri, Sufism, Konya, 19th Century, Sufi Culture in Konya, Konya Dervish Lodges
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
xıx. Yüzyıl Konya'sında Tasavvuf başlığını taşıyan bu çalışma, bir giriş, iki bölüm ve eklerden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, Tasavvufun ortaya çıkışı, Anadolu'ya ve Konya'ya gelişi ve Konya'daki durumundan bahsedilmiştir. Birinci bölüm,“XIX. yüzyıl Osmanlı'sında sosyal ve dînî hayat”başlığını taşımaktadır. Bu bölümde, XIX. yüzyıl Konya'sındaki şeyhlerin ulemâ ve yöneticilerle ilişkileri, birbirleri ile münasebeti ve ilmî faaliyetleri incelenmiştir. Ayrıca tekke kütüphaneleri ve halk kültüründe tasavvuf konusu yine bu bölümde ele alınmıştır. İkinci bölüm ise,“XIX. yüzyıl Konya'sında Tasavvuf”başlığını taşımaktadır. Bu bölümde, XIX. yüzyıl Konya'sındaki tekkeler, Tekke şeyhleri, müderris şeyhler ve siyasi ve idari hayatta görev almış olan şeyhler incelenmiştir. Ekler bölümünde, Cumhurbaşkanlığı Osmanlı Arşivlerinden alınan bazı belgelerin asılları örnek olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study, titled Sufism in Konya in the XIX Century, consists of an introduction, two chapters and appendices. In the introduction part, the emergence of Sufism, its coming to Anatolia and Konya and its status in Konya are mentioned. The first part is titled“Social and Religious Life in the Ottoman Empire in the XIX century. In this part, the relations between the sheikhs and the ulemâs and administrators, their relations with each other and their scientific activities are examined in Konya of XIX Century. In addition, dervish lodge libraries and the subject of Sufism in folk culture are also discussed in this part. The second part is titled as ”Sufism in Konya of XIX Century. In this part, the dervish lodges, dervish sheikhs, mudarris sheikhs and the sheikhs who worked in political and administrative life are examined in Konya of XIX Century. In the appendices part, the originals of some documents obtained from the Presidential Ottoman Archives are presented as examples.