15 Temmuz 2016 Kalkışması'nın Michel Foucaultcu biyopolitik söylem analizi
Michel foucaultcu biopolitical discourse analysis of the Attempt on July 15, 2016
- Tez No: 589103
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN HÜSEYİN AKKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Michel Foucault, Biyopolitika, Biyoiktidar, 15 Temmuz 2016 Kalkışması, Medya, Michel Foucault, Biopolitics, Bio-power, July 15, 2016 Pulse Attempt, Media
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Michel Foucault ile birlikte popüler hale gelen biyoiktidar ve biyopolitika kavramı modern dönemin en büyük icadı olarak görülmektedir. Kavram köken olarak eskilere dayanıp birçok düşünür tarafından kullanılsa da Foucault'un kavramı; hem bir disiplin olarak ele alması, hem de modern devletle ilişkilendirmesi kavrama ilgiyi arttırmaktadır. Foucault'a göre beden terbiyesine dayanan biyopolitika kavramı bedenlerin, iktidarın tahakkümü altına alınmasını hedeflemektedir. Foucault bunu yaparken de söylemin gücünden faydalanmaktadır. Foucault söylemi“böyle ol diyen bir tertibat, yani normal ol”diyen bir tertibat olarak görmektedir. Normal kavramı köken olarak norm (kural) dan gelmektedir. Kısaca modern iktidar bedenleri, koydukları kurallara uymalarını amaçlamaktadır. Foucault'un biyopolitika ve biyoiktidar kavramından hareketle Cumhuriyet döneminde gerçekleşen darbelerin; bu kavramlar dahilinde nasıl yer edindiği ve literatüre 15 Temmuz Kalkışması olarak geçen ve devleti ele geçirmek üzere Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli bir grup tarafından gerçekleştirilen darbe kalkışmasının biyopolitik analizi yapılacaktır. Son olarak medya başlığı altında medyanın biyopolitik söylemde ki yeri ve konumu ve 15 Temmuz 2016 darbe kalkışmasında ki önemine yer verilecektir.
Özet (Çeviri)
The concept of biopower and biopolitics, which became popular with Michel Foucault, is seen as the greatest invention of the modern era. Although the concept is based on the old and used by many thinkers Foucault's concept; both as a discipline and its relationship with the modern state increased interest in the concept. According to Foucault, the concept of biopolitics, which is based on body training, aims to bring bodies under the domination of power. Foucault also uses the power of discourse in doing so. Foucault sees the discourse as a device that says ol be like that, that is normal normal. The concept of normal origin comes from norm (rule). Briefly, modern power bodies aim to obey the rules they have set. Foucault's biopolitics and bio-power concept of the coups that took place during the Republic period; and the biopolitical analysis of the coup attempt carried out by a group assigned to the Turkish Armed Forces to capture the state. Finally, under the title of media, the place and position of the media in biopolitical discourse and its importance in the coup attempt on July 15, 2016 will be mentioned.