Kaldor-Verdoorn ve Thirlwall Yasalarının ampirik analizi: Çok ülkeli yaklaşım
Empiric analysis of kaldor-verdoorn and thirlwall laws: multiple country model
- Tez No: 589119
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SANLI ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Thirlwall hipotezi, Gelir Esnekliği, ARDL Sınır Testi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Anthony THIRLWALL, ödemeler dengesi kısıtı altında bir ülkenin büyüme oranının kısa dönemde göreli fiyatlara, döviz kuruna, ulusal gelire, diğer ülkelerin ulusal gelirlerine, ihraç ve ithal mallarının fiyat esnekliklerine, ulusal ve yurtdışı talebin gelir esnekliklerine bağlı olduğunu ifade etmiştir. Göreli fiyatları etkileyen temel unsur Verdoorn katsayısıyla tanımlanan ölçeğe göre verimlilik artışıdır. Verimlilik artışı da göreli fiyatları düşürerek ihracatı, dolayısıyla da büyümeyi artıracaktır. Thirlwall'ın kısa dönem hipotezinde büyümeyi artıracak asıl unsur ülkenin gelir esnekliği yüksek mallarda uzmanlaşmasıdır. Thirlwall'ın kısa dönemli büyüme hipotezi literatürde güçlü hipotez olarak tanımlanmıştır. Thirlwall daha sonra büyüme modeline sermaye akımlarını da dahil etmiş ve sermaye akımlarınının döviz kurunu düşürücü etkisinin uzun dönemde sürdürülemeyeceğini belirtmiştir. Thirlwall uzun dönemde göreli fiyatların, döviz kurunun ve fiyat esnekliklerinin sabit olduğunu varsayarak bir ülkenin büyüme oranını, o ülkenin ihracat artış hızının ithal malları talebinin gelir esnekliğine oranı olarak tanımlamıştır. Bu tanımlama Thirlwall'ın zayıf hipotezidir. Bu çalışmada Thirlwall'ın zayıf hipotezi, 1962-2015 zaman aralığında, Arjantin, Brezilya, Japonya, Türkiye, İngiltere ve ABD'den oluşan 6(altı) ülke için, ARDL sınır testi (Pesaran, Shin ve Smith 2001) yaklaşımı kullanılarak analiz edilmiş ve sınamaya tabi tutulmuştur. Sınama sonuçları Thirlwall'ın hipotezinin; Japonya, İngiltere ve ABD için %95 güven aralığında, Türkiye için % 90 güven aralığında geçerli olduğunu, Arjantin ve Brezilya için her iki anlamlılık düzeyinde de geçersiz olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Anthony THIRLWALL, stated that under a country's balance of payment, the ratio of growth in this country depend on; relative price in short term, rates of exchange in currencys, national income rates, other nation's yearly earned income rates, the flexibility of prices on import and export goods, the national demand and international demand of income. Basic factor that impact the relative prices in a country which is determined by the ratio of Verdoorn coefficient; is productivity increase. Productivity increase will also decrease the relative prices and increase the exports and the growth of the counrty. In the short-term hypothesis of Thirlwall; he stated that the main effect that could majorly impact the growth is to expertise on the goods that have the largest flexible income. Thirlwall's short term hypothesis on the growth has been intitled as a strong hypothesis. Thirlwall also added the capital flow onto his growth model, and stated that capital flow will not be the effective way of lowering the currency exchange rates in long term. According to Thirlwalls hypothesis in long term, he defined the relative prices (considering stable exchange rates and price flexibilty) the growth of a country is the ratio of the increase in exporting to the ratio of demand on the import goods in flexible income. This definition is Thirlwall's weak hypothesis. In this thesis, Thirlwall's weak hypothesis is being analyzed and challenged by using ARDL bound test aproach (Peseran, Shin and Smith 2001) for countries such as Argentina, Brasil, Japan, Turkey, United Kingdom and the United States in time period of 1962-2015. As a result of this analysis and challange Thirlwall's hypothesis have been found 95% significant in Japan, the United Kingdom and the United States, 90% significant in statistics for Turkey, however; it has been found irrelavant in either significance level in statistics for Argentina and Brasil.