Mülkiyet hakkının ceza hukuku yoluyla sınırlandırılması
Interference in property right by criminal law
- Tez No: 589149
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR BACAKSIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Müsadere, Elkoyma, Mülkiyet Hakkı, Mülkiyetin Kullanımının Kontrolü, Adil Denge, Confiscation, Civil Forfeiture, Seizure, Right to Property, Control of The Use of Property, Fair Balance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Ceza hukukunda yer alan tedbirler ile suçla etkili bir şekilde mücadele edilmesi ve kamu düzeninin sağlanması amaçlanmaktadır. Bununla birlikte söz konusu tedbirlere başvurulması temel hak ve özgürlüklerin sınırlandırılması sonucunu doğurmaktadır. Bu bağlamda müsadere ve elkoyma tedbirleri de, kişiye ait mülkiyet hakkının sınırlandırılmasına yol açmaktadır. Müsadere ve elkoyma yoluyla mülkiyet hakkına yapılan müdahalenin adil olabilmesi için birtakım ölçütleri karşılaması gerekmektedir. Mülkiyet hakkının korunmasına ilişkin söz konusu ölçütler ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararlarında ortaya konmuştur. Ceza hukuku yoluyla mülkiyet hakkının sınırlandırılmasına ilişkin çalışmamızda ilk olarak; mülkiyet hakkının kaybı gibi ağır bir sonuca yol açan müsadere tedbiri ele alındı. Ayrıca müsaderenin, elkoyma ve mülkiyetin kamuya geçirilmesi tedbirleri ile bir karşılaştırılması yapılmaya çalışıldı. İkinci olarak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin mülkiyet hakkına ilişkin genel yaklaşımına değinildikten sonra, müsadere ve elkoyma tedbirleri yoluyla mülkiyet hakkına yapılan müdahalelerde verdiği kararlar incelendi. Son olarak bireysel başvuru kapsamında Anayasa Mahkemesi'nin mülkiyet hakkını ele alışı değerlendirilip, müsadere ve elkoyma tedbirleri yoluyla mülkiyet hakkının ihlali iddiasını konu alan bireysel başvurularda verilen kararlar analiz edildi.
Özet (Çeviri)
The measures in criminal law is aim to fight against crime effectively and to ensure public order. However, application of these measures will result in the limitation of fundamental rights and freedoms. In this context, confiscation and seizure orders cause to the restriction of the right to property. In order to be fair, the interference with the right to property through confiscation and seizure must meet certain criteria. These criteria for the protection of property rights are set out in the judgments of the European Court of Human Rights and the Constitutional Court. Firstly, confiscation measure, which leads to a heavy outcome such as deprivation of property, is to introduce in this work. In addition, confiscation is to compare with seizure and confiscation due to misdemeanor. Secondly, the European Court of Human Rights' general approach to property rights is addressed and then decisions about interference to the right to property through confiscation and seizure is examined. Finally, the Constitutional Court's assessment of the right to property under the individual application is to reviewed and decisions made in individual applications for alleged violations of the right to property through confiscation and seizure measures is to analyzed.