Pnömonide mekanik yöntemlerle desteklenerek verilen hemşirelik bakımının bebeklerin iyileşme sürecine etkisi
- Tez No: 58919
- Danışmanlar: PROF. DR. NURGÜN PLATİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Pneumonia, Newborn and Infant, Postural Drenage, Nursing Care, Aspiration. VIII
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Araştırma, pnömonili bebeklere mekanik yöntemlerle desteklenerek verilen hemşirelik bakımının iyileşme süresine etkisini saptamak amacıyla, deneysel olarak yapılmıştır. Öntest-sontest kontrol gruplu model kullanılmıştır. Araştırma, Samsun İli Belediyesi sınırları içinde bulunan Sağlık Bakanlığı'na bağlı Doğum ve Çocuk Bakım Evi'nin birbirinden ayrıca lığı olmayan birinci ve ikinci çocuk servislerinde yapılmıştır. Araştırmanın Örneklemi: Çalışma evreninin % 50'sini oluşturacak biçimde, her iki çocuk servisinden, 30'u kontrol, 30'u deney olmak üzere 60, 0-1 yaş grubu Pnömonili bebekten oluşmuştur. Araştırma kapsamına alınan bebeklere ilişkin veriler, dört bölümden oluşan veri toplama formu ile toplanmıştır. Bu formun ilk bölümünde, bebeğe, aileye ve konuta ilişkin sosyo-demografik özellikler; ikinci bölümünde, eşleştirme Bulguları olarak alınan yatış bulguları; üçüncü bölümünde ara bulguları olarak alınan bulgular; dördüncü bölümünde ise taburculuk bulguları yeralmıştır. Bu, deney ve kontrol gruplarının her ikisinde de kullanılmıştır. Veri toplama formu, refakat çiler, doktor, hasta kayıtları ve araştırmacının gerçekleştirdiği ölçümlerden yararlanılarak, araştırmacı tarafından doldurulmuştur. Kontrol grubunu oluşturan bebeklerin hemşirelik bakımına araştırmacının bir katkısı olmamıştır. Deney grubunda ise pnömonili be beklerin hemşirelik bakım ilkeleri esas alınarak (EK-3), geliştirilen uygulama modeli (EK-2) kullanılmıştır. Araştırmanın öntest verileri (bazıları) aynı zamanda iki grubu eşleştirme bulguları olarak alınmıştır. Bunlar, bebeğin yaşı, cinsiyeti, beslenme durumu, sosyo-demografik özellikleri, hastaneye yatış sırasında sahip olunan bulgular (ateş-nabız-solunum-kilo-hemoglobin değeri ile akciğer oskültasyon ve radyolojik bulguları) ve tedavide kullanılan ilaçlardır. ivAraştırmanın“ara bulgu”olarak alınan nabız, solunum sayıları ve bebeğin tedavisi süresinin kaçıncı günü oral beslenmeye geçtiğine ilişkin veriler, deney ve kontrol gruplarının karşılaştırmalarında kullanılmak üzere araştırmanın üçüncü günü toplanmış ve araştırmanın ara bulguları olarak değerlendirilmiştir. Sontest bulguları olarak alınan bebeğin nabız, solunum ve kilo değerleri ile akciğer oskültasyon ve radyolojik bulguları deney ve kontrol grupları içinde ve grupları arasında, yatış süresi ise yalnız gruplar arasında karşılaştırılmış ve değerlendirilmiştir. Verilerin istatistiksel değerlendirmesi bilgisayarda yapılmıştır. Bulguların sunumunda, yüzdelik, grup içi ve gruplararası yüzdeler ve ortalamalararası farkın önemlilik testleri kullanılmıştır. Değerlendirme sonuçlarına göre; Mekanik yöntemlerin uygulandığı deney grubunda bebeklerin yalnız solunum sayılarında daha hızlı bir düşüş gözlenmiştir. Taburcu olma sırasında ise akciğer oskültasyon bulgularının, deney grubunda 1 8, kontrol grubunda 4 bebekte normale döndüğü ve deney grubunda ki bebeklerin ortalama iki gün erken taburcu oldukları saptanmıştır. Oral beslenmeye geçiş günü, kilo, nabız ve akciğer radyolojik bulgular yönünden gruplararasında önemli bir fark görülmemiştir. Kontrol grubunda (deney grubuna göre) taburcu olma sırasında çekilen akciğer filmleri ile yatış sırasında çekilen filmler arasında bir fark olduğu belirlenmiştir. Bu farkın, bu grubun daha uzun süre yatmasına bağlı olabileceği düşünülmüştür. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, araştırmacı tarafından çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT An experimental study for determining the effect of nursing care supported by mechanical techniques on infants with pneumonia on duration of recorvery. A pretest-posttest control group design was used. The study has been carried out in the first and second infant units of the Ministry of Health's Maternity and Infant Care House within the municipality borders of the Samsun province. The sample of the study cossisted of 60 infants with pneumonia in the 0-1 age group. 30 of these infants made up the control group while the other 30 costituded the experimental group. 50% of the study universe were represented in the sample. Data has been collected by a questionnaire. Which consisted of four sections. In the first section, the socia-demographic characterics of the infant, family and the household were presented. Hospitaliza tion findings which were also taken as pretest and matching criteria of the study had taken place and in the second section while the intermidiary criteria were presented in the third section. The fourt section included findings before discharging from the hospital. This questionnaire was used both on the control and the experimental groups. The questionnaire was filled by the researcher trough the parents, physicians and the patient records. The measurments for the certain data were done by researcher. The researcer had no contribution to nursing care of the infants included in the control group, while the application model (Annex-2) which was prepared by basing on teh nursing care principles for infants with pneumonia (Annex-3) was used in the experimental group. Some of the prested data of the study was also used as the matching criteria for the two groups. These were, age and sex of the VIinfant, nutritional status, socio-demographic characterics, symptoms displayed befor hospitalization (such as temperature, pulse, respiration rates, weight, hemoglobin values, lung oscultation and radiologial findings) and dugs used for treatment. Intermidiary criteria were collected on the third day of the study and was used for.the composition of the control and experimental groups. These criteria pulse and respiration rates and the tracnsition date of oral feading. The posttest criteria, which include the pulse and respiration rates, the weight of the infant and lung oscultation and radiologial findings were compared and evaluated within and between the two groups. While compared and evaluated between the two groups only. Computers were used for the statistical analysis of the data. Percentages and significancy test of the difference between the means and percentages within and between the two groups were used. According to the results of the study: In the experimental group on which mechanical methods were applied, a rapid decrease was observed in respiratory rate of the infants when the findings before discharge were examined it was observed that the oscultation findings had returned to normal values on 18 infants in the experimental group and on four infants in the control group. The infants of the experimental group were more likly to be discharged average of two days earlier from the infants of the control group. A statistically significant difference was not found between the groups in terms of the day on which the infant was given food orally, weight and radiologial findings of lungs. However, a difference was observed in the control group between the radiologial films of lungs taken on the first days of hospitalization and before discharging from VIIthe hospital when compared tothose of the experimental group. This difference may be due to duration of hospitalization. Which is longer in the control group. Appripriate suggestions were proposed by the researcher according to the results of the findings.